Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 11. 16:10, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Az ombudsman a belügyminiszter közbelépését kérte egy őrzött szálláson tapasztaltak miatt

Az ombudsman a belügyminiszter közbelépését kérte egy őrzött szálláson tapasztaltak miatt

Az alapvető jogok biztosa a legfőbb ügyész, a belügyminiszter, és az országos rendőr-főkapitány közbelépését kérte a nyírbátori őrzött szálláson tapasztalt helyzet miatt. Az intézményben a jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó külföldieket őrzik.

Szabó Máté hivatala kedden az MTI-nek küldött közleménye szerint a nyírbátori őrzött szálláson rosszabb a helyzet, mint a börtönökben.
Azt közölték, hogy a helyszíni vizsgálaton egyebek mellett végletekig leromlott épületeket találtak. A biztosi hivatal bántalmazott fogvatartottakról, és az emberi méltóság folyamatos megsértéséről is beszámolt.
Emlékeztetett arra, hogy a szálláson a rendőrség elsősorban az Európán kívüli országokból származó, illegális határátlépést elkövető, egyedülálló férfiakat tart őrizetben, legfeljebb 12 hónapig.
Közölték, a biztos munkatársai a helyszíni bejárás két napja alatt a 207 külföldi közül 62-vel, valamint az őrszemélyzet tagjaivalbeszéltek. Általános benyomásaik szerint az egyik, úgynevezett "A" épületben elszállásolt külföldiek gyakorlatilag börtönviszonyok, míg a másik, a "B" épületben élők még annál is rosszabb körülmények között élnek. Ez az épület - fűzte hozzá - a jelenlegi viszonyok között alkalmatlan fogva tartásra.
Kitértek arra is, hogy az őrzött szállás személyzetének döntő többsége semmilyen idegen nyelven sem beszél, így a fogvatartottak többnyire gesztusokkal kommunikálnak.
A szálláson élők szóbeli szidalmazása az őrzési rutin részének tekinthető, és a tettleges bántalmazás sem ritka - írták. Közölték, a házirend még azt is tiltja, hogy kenyeret vigyenek a zárkába, az őrök pedig a tilalom betartását úgy is ellenőrzik, hogy a fogvatartottak szájába is belenéznek, ami megalázó bánásmódot jelent.
"A szállás vezetése a "B" épületben elhelyezett 82 külföldinek még azt is megtiltotta, hogy az éjszakai órákban kinyissák a cellák ablakait, (...) az illemhelyre éjjel csak akkor tudnak kijutni, ha az őrszemélyzet kiengedi őket, (...) ha a fogvatartottak már nem képesek (ezt) kivárni, a cellákban, a társaik jelenlétében (...) műanyag palackokba kénytelenek elvégezni a dolgukat" - írták.
Jelezték azt is, hogy a több mint kétszáz fogvatartott számára mindössze három nyilvános telefon áll rendelkezésre, ami szintén konfliktusok forrása.
A biztosi hivatal beszámolt arról is, hogy a szálláson egy úgynevezett "biztonsági elkülönítő" helyiség található, ami gyakorlatilag magánzárkaként működik, így az alkalmazása szerintük emberi jogi szempontból különösen aggályos.
Közölték, az alapvető jogok biztosa a külföldiek bántalmazásával kapcsolatos problémák további vizsgálata érdekében a legfőbb ügyész, a többi probléma rendezése ügyében a belügyminiszter és az országos rendőr-főkapitány intézkedéseit kezdeményezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: