Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 22. 07:11, csütörtök | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Bedőlt devizahitelek: 1,5 százalék lesz a lakbér

Bedőlt devizahitelek: 1,5 százalék lesz a lakbér

Az ingatlan forgalmi értékének másfél százaléka lesz az éves bérleti díja annak a lakásnak, amelyet megvásárol a bajba került devizahitelestől a Nemzeti Eszközkezelő, a korábbi tulajdonos pedig visszabérel a társaságtól.

közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Giró-Szász András tájékoztatása szerint a havi bérleti díj így a megvásárolt ingatlan forgalmi értéke 1,5 százalékának tizenketted része lesz. Az így megállapított bérleti díj "nem jelenthet vállalhatatlan terhet" a bérlőnek - mondta a szóvivő, példaként említve, hogy egy nyolcmillió forint értékű lakás havi díja tízezer forint lesz. Hozzátette, hogy a lakbérek az infláció mértékével megegyezően változnak majd.

Arra, hogy mikortól köthetők meg a bérleti szerződések, közölte: azután, hogy a bank, az eszközkezelő és a jelenlegi tulajdonos között létrejön az a megállapodás, amely alapján az állam lesz a tulajdonos.

Az ócsai szociális családiház-építési programban épülő új ingatlanok éves bérleti díja a forgalmi értékük egy százaléka lesz - részletezte Giró-Szász András, megjegyezve, hogy ezek esetében azért egy százalékot állapított meg a kormány, mert új építésű házakról van szó, amelyeknek nagyobb a forgalmi értéke.

Kifejtette: a Nemzeti Eszközkezelő 2014 végéig 25 ezer - kényszerintézkedésre kijelölt, a törvényi feltételeknek megfelelő - lakóingatlant vásárolhat meg, ebből 8 ezret az idei év végéig. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a bérlő egy bizonyos idő után visszavásárolhatja majd az ingatlanát.

Kérdésre elmondta, a programnak "kétféle kifutása is elképzelhető", ezek kidolgozása még folyamatban van. Az egyik lehetőség a már említett visszavásárlás, a másik pedig az, hogy esetleg önkormányzati tulajdonba kerülnek az érintett ingatlanok.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni