Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 25. 13:02, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Befejeződött az árvízvédelmi szakasz felújítása a Tisza bal partján Szegednél

Befejeződött az árvízvédelmi szakasz felújítása a Tisza bal partján Szegednél

Átadták a Szeged belterületét is védő felújított árvízvédelmi szakaszt szerdán. A rekonstrukciós munkálatok a Tisza és a Maros folyó bal partján, a szerb és a magyar határ közötti szakaszon valósultak meg - mondta el az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) vezetője.

Kozák Péter kifejtette: az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósult árvízvédelmi fejlesztés csaknem 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.
A projekt 85 százalékos uniós támogatásból és 15 százalékos nemzeti társfinanszírozással valósult meg. Fő célja, az érintett térség árvízi biztonságának növelése és az árvízi kockázatok csökkentése volt. A munkák által közvetlenül érintett települések: Szeged egyes bel- és külterületi részei, Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak. A projekt a Tisza és a Maros folyó bal partját érinti a szerb határtól a Maros-torkolaton keresztül, a román határig.
Másfél kilométeres szakaszon megújult az újszegedi parapetfal, 15 kilométer hosszon megemelték és stabilizálták a töltés koronaszintjét. Ahol nem volt megfelelő a töltés állékonysága, ott úgynevezett leterhelő paplannal javítottak rajta. A projekt tartalmazta hét gátőrház és a Maros bal parti hullámtéri véderdő megújítását mintegy 8 kilométer hosszban, valamint öt vízrajzi megfigyelőállomás és a hozzá kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukcióját is.
A kivitelezés 2013. október 18-án kezdődött és idén január 18-án fejeződött be.
A beruházást átvevő Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott az eseményen azt mondta: "a szegediek, a Szeged környékén élők tudják mit jelent egy árvízzel fenyegető időszak, mit jelent az, amikor a vízszint a személyi és vagyoni biztonságukat veszélyezteti", vagyis mindenképpen egy életminőség-javító beruházást adtak át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.