Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Június 14. 00:00, vasárnap | Helyi

Bejelentés a járulékfizetési kötelezettség megszűnéséről

Bejelentés a járulékfizetési kötelezettség megszűnéséről

NAV tájékoztató

Előfordul, hogy olyan magánszemély is, aki EU-s tagállamban dolgozik, felszólítást kap az adóhivataltól, hogy rendezze az egészségügyiszolgáltatási-járulékfizetési (továbbiakban: járulék) kötelezettségét, holott ő – az EU-s jogviszonyára tekintettel – nem kötelezett járulékfizetésre. Miért fordulhat ez elő?

Leggyakoribb az az eset, amikor az NAV nem értesül az EU-s tagállamban létrejött biztosítotti státuszról, ezért járulékfizetésre a korábban bejelentkezett magánszemélyt továbbra is a járulékfizetésre kötelezettek között tartja nyilván. Hogyan kerülhető ez el?

Főszabályként az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult, járulékfizetésre kötelezett. A magánszemélynek e kötelezettségét be kell jelentenie a NAV-hoz. Annak a belföldi magánszemélynek, akinek nincs, illetve megszűnt a biztosítotti státusza, például a munkaviszonya, ezért bejelentkezett a NAV-hoz a járulék fizetésére (’T1011 számú nyomtatványon), amennyiben ismét munkát vállal akár belföldön, akár az EU más tagországában (ezáltal ismét biztosítottá válik), akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége megszűnik, melyet ugyanezen a nyomtatványon szükséges rendeznie. Belföldi munkaviszony létesítésekor a járulékfizetési kötelezettség megszűnéséről nem kell a NAV-ot értesíteni, hivatalból megtörténik a kötelezettség törlése. Gyakori eset azonban az, hogy a magánszemély az EU-ban vállal munkát és ott fizeti a járulékokat is, tehát: biztosítottá válik egy másik uniós tagállamban.

A Közösségen belül mozgó munkavállalók biztosítási jogviszonyára és járulékfizetési kötelezettségére vonatkozó szabályokat az Európai Parlament és a Tanács 883/2004/EK rendelete (továbbiakban Rendelet) tartalmazza. A Rendelet hatálya alá tartozó személyekre csak egy tagállam jogszabályai alkalmazhatók. Ebből adódóan, ha például valaki Ausztriában, Németországban vagy az Egyesült Királyságban olyan jogviszonyt létesít, amely alapján ott biztosítottá válik, akkor a korábban bejelentett járulékfizetését le kell mondania a NAV-nál (’T1011). Amennyiben ez a bejelentés elmarad, akkor fordulhat elő, hogy az adóhatóság – információ hiányában – felszólítást küld a magánszemélynek tartozásának rendezésére akkor is, ha ez a tartozás nem valós.

A német, angol, vagy osztrák stb. biztosítási jogviszonyt a hatáskörrel és illetékességgel bíró német, angol, vagy osztrák stb. hatóság által kiállított A1-es igazolással lehet igazolni, vagy bármely más hivatalos okirattal, amely tanúsítja az uniós tagállamban meglévő biztosítási jogviszony létét. Ilyen igazolásra alkalmas még az S1-es nyomtatvány is. A más tagállambeli biztosítási jogviszony igazolására a külföldi munkáltató által kiadott igazolás vagy munkaszerződés nem megfelelő.

Összegezve: amennyiben egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére volt kötelezett, de ez a kötelezettsége megszűnik, feltétlenül jelentse be azt a NAV-nál. Magánszemélynek a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül kell bejelentenie az egészségbiztosítónak a www.oep.hu oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.