Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 27. 11:01, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Belvíz - Harmadfokúra emelték a készültséget a Kis-Balaton térségében

Belvíz - Harmadfokúra emelték a készültséget a Kis-Balaton térségében

Harmadfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balaton térségében, mivel az átemelt vízmennyiség meghaladta az előírt határértéket, valamint az olvadás és a csapadék együttes hatása miatt nőtt az elöntött területek nagysága - közölte a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatósága a honlapján.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Zala alsó szakaszán a bárándi, a búberki és a mekenyi szivattyútelepen kedd délután rendelt el harmadfokú belvízvédelmi készültséget.
Az MTI információi szerint a térségben található kilenc szivattyútelep folyamatosan üzemel, a mélyebben fekvő területekről naponta 300 ezer köbméter vizet szivattyúznak át.
A Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a belvíz lakott területeket nem veszélyeztet, de Zalaapáti környékén a mezőgazdasági területeket, szántókat, legelőket, erdőket elöntötte a víz. A belvíz a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat is érinti; Sávoly és Főnyed térségében emelkedik a vízszint, ezért a vasúti töltés védelme miatt ezen a szakaszon is folyamatosan szivattyúzzák a vizet.
Egri Gyula, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napok esőzései és a korábban lehullott, nagy mennyiségű hó olvadása miatt folyamatosan emelkedik a Mura vízszintje. A folyón még nem rendeltek el árvízvédelmi készültséget, de olyan mértékű a vízszint növekedése, hogy az szerdán Letenyénél a hármas készültségi fokozat szintjét is elérheti. A nagyobb vízutánpótlást Ausztriából és Szlovéniából várják. A magyarországi szakaszon a folyóba ömlő kisebb vízfolyásokon, patakokon az árhullám az éjszaka tetőzött, reggelre már lassú apadást tapasztaltak.
A Zala folyó a legmagasabban mért árvíz szint alatt egy méterrel szerda délelőtt tetőzik Zalaegerszegnél. Megelőző védekezésként a kritikus pontokon homokzsákolás és szivattyúzás zajlik. A folyó Zalaegerszeg alatti szakaszán lassú vízszintemelkedés tapasztalható, de nincs szükség védekezésre, mert a természetes árterületen eloszlik a víz, Kehidakustány és Zalacsány térségében azonban csütörtök reggelig lassú vízszintemelkedéssel kell számítani.
Az igazgató szólt arról is, hogy az elmúlt huszonnégy órában a belvíz miatt öt településen (nyolc helyszínen) hajtottak végre megelőző védekezési tevékenységet Zala megyében, de lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.
A következő napokban - a Mura kivételével - lassú apadásra számítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk