Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Március 17. 09:32, hétfő | Helyi

Béres Bence Környe tizenhatodik díszpolgára

Béres Bence Környe tizenhatodik díszpolgára

Béres Bence vehette át Környe Díszpolgári Címét a község szombat esti ünnepségén

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emlékére rendezett program hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd az ünnepi műsor után a Kegyeleti Parkban koszorúzással zárult. Bedy Sándor plébános, s Nagy Péter református tiszteletes tartott ökumenikus istentiszteletet szombat este a környei önkormányzat 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emlékére rendezett ünnepségének első helyszínén, a római katolikus templomban. A megemlékezés a Művelődési Házban folytatódott, ahol Beke László polgármester azon alapvető jogok fontosságára hívta fel a figyelmet, melyek összefogták 1848 tavaszának ifjúságát: sajtószabadság, törvény előtti egyenlőség, közteherviselés, népképviselet az állandó országgyűlés által, pénzügyi, gazdasági önállóság, szabad politikai véleménynyilvánítás, felelős és önálló kormányzás.
Ők nem kevesebbet áldoztak fel a hazájukért, a törvény előtti egyenlőségért, mint a biztonságukat, szabadságukat és bizony sok esetben az életüket is. Nekünk már nem kell az életünkkel áldozni. A sok kiontott vér és hősök előtt tisztelegve ugyanakkor kötelességünk az egyszer már életek árán kivívott értékek megőrzése és továbberősítése. Nekünk a munkánkkal, a közösségben vállalt feladatainkkal kell gondoskodnunk arról, hogy ezek az értékek ne elvesszenek, hanem tovább erősödjenek. Hogy településünk, és ez által országunk és nemzetünk büszke lehessen mindarra, amit elértünk, hogy mi környeiek is büszkék lehessünk a gyarapodásunkra, erősödésünkre, s hogy a kitűzött céljainkat sikerül megvalósítanunk úgy is, hogy gyakran csak a saját erőnkre, a saját közösségünk összefogására és tenni akarására számíthatunk – hangzott el az ünnepi beszédben.
A polgármester gondolatait a Szivárvány Táncegyüttes, az általános iskola énekkara és a hetedikes diákok ünnepi műsora követte, majd elérkezett a Díszpolgári Cím átadása, melyet 1994-es megalapítása óta tizenöten vehettek át. Idén a képviselő-testület döntése alapján a 2009-ben „Év sportolója” községi elismeréssel kitüntetett Béres Bence részesült a Díszpolgári Címben.
A 21 esztendős gyorskorcsolyázó olimpikonként képviselte hazánkat és Környét az idei téli olimpián, melyre magyar színekben csupán 16 sportoló utazhatott. Béres Bence juniorként tíz, felnőttként két alkalommal szerezte meg a Magyar Bajnoki címet. 2007-től a magyar válogatott tagja, 2008-ban és 2013-ban Európa Bajnoki bronzérmet szerzett a magyar váltóval. 2013-ban a Téli Universiade-n tagja volt az aranyérmes magyar váltónak, egyéniben az 5. helyen végzett. Idén Szocsiban, a Téli Olimpián 1500 méteren 33., 1000 méteren 26. helyezést ért el.
Béres Bencét az országos és nemzetközi szinten elért kimagasló sporteredményei méltóvá tették arra, hogy Környe Község Díszpolgári Címét megkapja és viselje.
Az ünnepélyes aktus után az emlékező közösség a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét. Az önkormányzat nevében Beke László polgármester, s Orlovits Tímea jegyző, majd a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a pártok, civil szervezetek képviselői, valamint a jelenlévők helyezték el a kegyelet virágait, s gyújtották meg mécseseiket az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hősei emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.