Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 24. 14:42, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Berezovszkij halála - Nem találtak veszélyes anyagot a házban

Berezovszkij halála - Nem találtak veszélyes anyagot a házban

Nem volt sugárzó vagy egyéb veszélyes anyag az otthonában holtan talált orosz milliomos, Borisz Berezovszkij házában - közölte vasárnap a brit rendőrség.

Az orosz oligarcha holttestére szombaton testőre bukkant rá. A néhai nagybefektető, aki számos alkalommal bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban lakott, nem messze II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájától.
Berezovszkij kastélynak is beillő otthonát vasárnap vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas rendőrségi szakértők kutatták át, és a kutatás befejezéséig a holttestet sem szállították el.
A rendőrségi vizsgálatot vezető tiszt a kutatás után bejelentette, hogy a szakértők az épületben semmilyen veszélyes anyagot nem találtak, és a birtok köré vont kordont is jórészt feloldották.
Berezovszkij szoros baráti kapcsolatot ápolt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszttel, akit 2006 novemberében öltek meg a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.
Borisz Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Putyin állt.
Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.
Sem az orosz állam, sem Andrej Lugovoj nem ismerte el soha a felelősségét Alekszandr Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a brit-orosz viszony azóta is fagyos.
Borisz Berezovszkij halálának okáról és körülményeiről a brit hatóságok vasárnap délutánig semmilyen felvilágosítást nem adtak. A rendőrség hivatalosan egyelőre "magyarázat nélküli" halálesetként kezeli az ügyet.
Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Berezovszkijt - akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás gyanújával köröztek - ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A brit lapok egyöntetűen öngyilkosságot valószínűsítenek, tekintettel arra, hogy Borisz Berezovszkij az utóbbi időszakban köztudottan súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése