Városlista
2024. szeptember 2, hétfő - Rebeka

Hírek

2014. Február 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bevált a vitás ügyekben a bírósági közvetítés

Bevált a vitás ügyekben a bírósági közvetítés

Egyre többen veszik igénybe a perben álló felek a bírósági közvetítői eljárást, és egyre több megállapodás születik, ami mindkét fél számára elfogadható módon rendezi a jogvitát. A 2013. évi adatokból kiderül, hogy a bírósági közvetítői eljárások terén az egyik legeredményesebb Székesfehérvári Törvényszéken a bírósági közvetítőhöz került ügyek több mint 70 százaléka fejeződött be pert kiváltó megállapodással.

Többször volt példa arra is, hogy két éve folyamatban lévő per fejeződött be a megállapodást bíró által jóváhagyott egyezséggel. Az Országos Bírósági Hivatal stratégiai célja, hogy 2014. december 31-ig minden, legalább 7 fő bírói létszámmal működő bíróságon legyen kijelölt bírósági közvetítő.

A hálózat kiépítésére és folyamatos bővítésére, működtetésére azért is szükség van, mert a 2014. március 15-től hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv Családjogi Könyve alapján a bíró a szülői felügyelet rendezése érdekében, a szülő-gyermek közti kapcsolattartás és a gyermek harmadik személynél való elhelyezése körében kötelezheti a feleket a közvetítői eljárásra, beleértve a határokon átnyúló jogvitákat is. A házassági bontóperekben pedig ajánlhatja a bíróság a közvetítői eljárást. Az alternatív vitarendezés, mint például a közvetítői eljárás nemcsak családjogi, hanem más polgári, gazdasági, munkaügyi perekben is eredményes lehet, ezért javasolható a per során bármikor, beleértve a jogorvoslati szakaszt is.

A jogintézménynek számos előnye van. Alkalmazásával jóval hamarabb kerülhet pont a vitás ügyek végére, az eljárás ezért sokkal költséghatékonyabb. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy a kölcsönösen kialakított megállapodással a felek mindegyike elégedett, a lefektetett feltételeket, szabályokat magáénak érzi, ezért hatósági vagy bírói kötelezés nélkül is betartja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.

2024. Szeptember 02. 07:44, hétfő | Belföld

Az utószezonban is sűrűbben járnak a vonatok a Balatonhoz

Az utószezonban is sűrűbben járnak a vonatok a Balatonhoz - közölte a MÁV a vasúttársaság honlapján vasárnap, kiemelve, hogy a balatoni szerelvények a főszezonban több mint 1,2 millió utazást szolgáltak ki.

2024. Szeptember 02. 07:43, hétfő | Belföld

Szeptember első hetében is kitart a kánikula

Szeptember első hetében is napos, száraz, meleg idő várható 32-37 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklettel, és csak elvétve fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Szeptember 01. 09:00, vasárnap | Belföld

MÁV-Start: több vonalon változik a vasúti menetrend

A nyári menetrend végéhez, a tanévkezdéshez igazodva lép életbe hétfőn a vasúti menetrend több vonalat érintő, harmadik módosítása, amely az utazói észrevételek és a szakmai tapasztalatok figyelembe vételével készült