Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Május 03. 08:32, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - A két Carnajev július 4-re tervezte a merényletet

Bostoni robbantás - A két Carnajev július 4-re tervezte a merényletet

A Carnajev fivérek arra készültek, hogy az amerikai függetlenség napján, július 4-én követnek el terrortámadást - jelentette helyi idő szerint csütörtök este nyomozati forrásokra hivatkozva több jelentősebb amerikai televízió és hírügynökség.

A The New York Times és a CNN úgy értesült, hogy a két csecsen mérlegelte az öngyilkos merénylet lehetőségét is. A tűzijátékkal egybekötött éves bostoni július 4-i megemlékezésre egyébként idén félmillió nézőt várnak a szervezők.
Az amerikai média egyelőre nem közölte, miért döntöttek mégis úgy a testvérek, hogy inkább az április 15-i bostoni maraton nézői ellen indítanak távirányított bombatámadást, vagy esetleg abban bíztak-e, hogy a tavaszi merénylet után nyárig a rendőrségnek nem sikerül majd kézre keríteni őket. Sajtóértesülések szerint az egyik ok az lehetett, hogy a vártnál jóval előbb készültek el a pokolgépeikkel.
A fivérek lelepleződésének éjszakájáról szóló jelentések szerint az idősebbik fivér, Tamerlan Carnajev öngyilkos robbanómellényt viselt, amikor tűzharcba keveredett a rendőrökkel. Az április 18-án éjjel lezajlott tűzharcban Tamerlan Carnajev életét vesztette. Halálának okát várhatóan helyi idő szerint péntek reggel fogják hivatalosan közölni, miután a Carnajev család megbízásából egy temetkezési vállalkozás csütörtökön elszállíttatta a holttestet a bostoni halottasházból. A törvényszéki orvosszakértői jelentés megállapításait csak ezután és a halotti bizonyítvány kiállítását követően hozhatják nyilvánosságra.
A 26 éves Tamerlan Carnajev az eddig megjelent értesülések szerint lőtt sebeket kaphatott a rendőrökkel vívott tűzharcban, ám amikor megpróbálták megbilincselni, 19 éves öccse, Dzsohar - vélhetően azért, hogy megpróbálja kiszabadítani - áthajtott bátyja testén egy ellopott terepjáróval. A halál oka így, a boncolás eredményének ismertetése előtt, még mindig találgatás tárgya.
Nyomozati forrásokból csütörtökön az is kiderült, hogy a robbantásra készülő csecsen testvérek kuktaedénybe szerelt pokolgépeiket abban a lakásban állították össze, amelyben az idősebbik fivér lakott a feleségével, Katherine Russellel és közös kisgyerekükkel. A 24 éves özvegy ügyvédje szerint az asszony semmit sem tudott a készülő merényletről.
Dzsohar Carnajev eltűntnek hitt, majd megkerült laptopját egyébként a feltételezett elkövető egyik volt kazah évfolyamtársa, Diasz Kadirbajev adta át a hatóságoknak. Az ifjabb Carnajev egyes, ellene bizonyítékként felhasználható személyes tárgyait Kadirbajev az ugyancsak kazah állampolgárságú Azamat Tazsajakovval együtt tüntette el. Az amerikai Robel Phillipost, aki ugyancsak ennek a baráti körnek a tagja volt, azért vették őrizetbe, mert letagadta, hogy a merénylet után találkozott Carnajevvel. A három 19 éves fiatal ellen vádat emeltek a nyomozás akadályozása miatt.
Az április 15-i bostoni kettős robbantásos merényletben hárman életüket vesztették, és több mint 260-an megsebesültek.
Az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) potenciális terroristákat azonosító központi adatbázisa (TIDE) egyébként - egy csütörtök közlés szerint - öt év alatt 540 ezerről 875 ezerre bővült. A TIDE 2011 óta tartalmazta Tamerlan Carnajev és anyja, Zubeidat Carnajeva adatait is.
A lista alapvetően azután duzzadt fel, hogy az "alsónadrágos merénylő", a nigériai Umar Farouk Abdulmutallab 2009 karácsonyán megpróbált a levegőben felrobbantani egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító gépet. Az al-Kaida megbízásából próbálkozó nigériait - aki az alsóneműjében rejtette el a robbanószerkezetet - tavaly életfogytiglani börtönre ítélték.

Címkék: USA-terrorizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.