Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Június 07. 09:35, kedd | Helyi

Celakovicei együttműködés

Celakovicei együttműködés

Tatabánya egykor és ma időszaki kiállítás, megtekinthető június 1-től június 30-ig a Čelákovice Városi Múzeumban (Městské muzeum v Čelákovicích, Csehország)

Hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Tatabányai Múzeum és a csehországi Čelákovice Városi Múzeum (Městské muzeum v Čelákovicích). Az együttműködés célkitűzései között szerepel – a szakmai tapasztalatcsere és a vendégkiállítások mellett – közös uniós pályázatok benyújtása. Ez utóbbi regionális együttműködést, azaz a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országaiból egy-egy muzeális intézménnyel történő közös munkát jelent.
A Magyarországról érkező első vendégkiállítás Dallos István fényképész Tatabánya egykor és ma c. tárlata, hazánkban pedig a nyár során mutatjuk be Čelákovicéből az első időszaki kiállítás.
A fotográfiát, mint médiát sokan a pillanat művészetének tartják. Valójában nem pillanat, hanem maga az idő, méghozzá tárgyiasult, térszerű formában.
A kiállításon látható képek egymástól térben és időben távol eső mozaikdarabok, mert sem tágabb társadalmi, történeti, kulturális kontextushoz, sem személyes szférához nem kötődnek szervesen, és ezt a kötődést az elsődleges adatokat és leírásokat tartalmazó múzeumi nyilvántartás sem teremti meg.
A képek olyanok, mint állóképek egy némafilmből, van bennük némi teatralitás – szépen komponáltak, festőiek, nyugodtak – de megértésükre leginkább megérzésekre, emóciókra és fantáziára van szükség. Gyűjteményből kiválasztásuk, kiállításba emelésük is a fotós Tatabánya város múltjának, történelmének megérzéséről, emóciójáról és ez irányú fantáziájáról tájékoztat leginkább.
A képpárok egymás mellé tétele – az egykor és ma – a szemlélő számára is hozzáférhetővé tesz történeteket: a megőrzésről, átalakításról, újrakezdésről, elmúlásról. Az olvasat pontosítása a nézőre van bízva, és további munkát ad a fotográfusnak.
A Tatabányai Múzeum visegrádi négyekre vonatkozó együttműködésének nem ez az első mozzanata, hiszen e gondolatiság mentén tavaly a Lévai Barsi Múzeummal született gyümölcsöző kooperáció, melynek eredménye – többek között – a június 10-én, 16 órakor Felvidékről érkező, a szlovák kultúra egy kicsiny, de markáns szigetét bemutató tárlat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya