Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 09. 19:14, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Coli fertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet öt mátrai településen

Coli fertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet öt mátrai településen

Coli fertőzés veszélye miatt fel kell forralni a vezetékes ivóvizet használat előtt a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének keddi előírása szerint öt mátrai településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. szerdán.

Molnár Attila, az ÉRV műszaki igazgatója Parádon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a közkutakhoz köthető helyi problémáról van szó.
Tájékoztatása szerint az első, "a víz nem megfelelő mikrobiológiai minőségét" mutató mintákat június végén találták. Mivel a második mintavétel is pozitív volt, a szolgáltató értesítette a népegészségügyi szakigazgatási szervet, és az elrendelte az öt településen a vezetékes ivóvíz felforralását felhasználás előtt, ivás, főzés, fogmosás esetén.
A műszaki igazgató elmondta: a térséget ellátó köszörűvölgyi tisztítóműből az érintett községeken kívül még mintegy húsz település kapja a vizet. Máshol azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződésről lehet szó. Véleménye szerint a rendszertelenül, esetleg szabálytalanul használt közkutakban megmaradt pangó vízben elterjedt kórokozók okozhattak gondot.
Molnár Attila hozzátette: reményeik szerint rövid időn belül sikerül kitisztítani a vezetékeket, és péntekre fel lehet oldani a korlátozást. Addig is azoknak, akik nem akarnak vizet forralni, lajtos kocsikból, illetve zacskózva biztosítják az ivóvizet.
A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének szerda délutáni tájékoztatása szerint az ivóvízben kimutatható szennyeződésnek több oka lehet. A mikroorganizmusok megjelenése jelezheti azt, hogy az alacsony vízfelhasználás miatt az ivóvízvezetékben sokáig áll, pang a víz, de utalhat az ivóvízvezeték vagy a mintavételi hely műszaki hibájára is.
A parádi polgármesteri hivatalban kapott tájékoztatás szerint eddig nem jelentettek a coli fertőzéshez köthető megbetegedést.
A coli baktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.