Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csak a banki hiteltől szabadulnak meg a hitelesek

Csak a banki hiteltől szabadulnak meg a hitelesek

Hétfőn erősödött a forint köszönhetően a jobb piaci hangulatnak, az euróval szembeni jegyzés a 309-es szintig jött vissza. Közben sorra érkeznek az elemzések a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban. Londoni szakértők szerint a magyar kormány várhatóan úgy állapítja meg a devizahitelek átváltási árfolyamát, hogy a magyar tulajdonú bankok ne szoruljanak jelentősebb tőkepótlásra, mivel ez költségvetési terhekkel is járhatna.

A Goldman Sachs úgy véli, a jelenlegi árfolyamhoz képest érvényesített minden 10 százaléknyi átváltási diszkont 1,2 milliárd eurós veszteséget okozna a bankrendszernek. A ház szerint az elképzelhető, hogy ennek egy részét a bankok leírhatják majd adójukból, mindazonáltal a költségvetési mozgástér korlátozott, és a kormány nem engedhet meg magának komolyabb bevételi kiesést vagy banki visszatérítést. Ugyanezért nem valószínű olyan átváltási árfolyam megállapítása sem, amely a magyar tulajdonú bankok számára nagyarányú tőkepótlást tenne szükségessé, mert ebből költségek hárulhatnának az államháztartásra is. Ugyanerre a következtetésre jutott a Fitch is. Mind a kettő számol a forint gyengülésével, ugyanakkor más nagy londoni házak szerint inkább a forint erősödésére van esély hosszabb távon.

Az elemzők szerint nagyjából 12 milliárd euróra lenne szükség a devizahitelek forintosításához a jegybanki devizatartalékból, ez a harmadát jelentené a teljes keretnek. Kovácsházi György, az IronFX devizapiaci szakértője azt mondta a Gazdasági Rádiónak: ezt a kiadást a banki költségek csökkentésével mérsékelheti az állam.

Kedden törvénykezési szünet kezdődik az ország bíróságain, de a soron kívüli ügyekben, amilyenek például a devizahiteles perek, folyamatos lesz a munka. Eközben a Népszabadság azt írja, hogy az állami adósmentésben részesülő devizaadósok közül a fészekrakó programban részt vettek esetében előfordulhat, hogy miközben a banki hiteltől mentesülnek, a beváltott állami garancia összegét az adóhatóság hajtja be tőlük. A Nemzeti Eszközkezelő azt közölte, hogy a programjába bevont bajba jutott hitelesek esetében valóban csak a banki tartozásokra vonatkozik az az előírás, hogy a követelésnek azt a részét, amelyet nem fedez a vételár, le kell írni. Az ingatlanra terhelt köztartozások, illetve a közszolgáltató cégekkel szembeni kötelezettségek nem szűnnek meg. Az eszközkezelő azt tanácsolja, aki ilyen helyzetbe került az adóhatóságnál kérelmezhető fizetési könnyítés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.