Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Március 26. 13:57, kedd | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Csaknem egy tonna kokain foglaltak le Romániában

Csaknem egy tonna kokain foglaltak le Romániában

Az utóbbi évek legnagyobb kábítószerfogásáról, csaknem egy tonna kokain lefoglalásáról számoltak be a román hatóságok kedden.

A hatalmas mennyiségű drogot – amelyet a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székhelyén rendezett sajtóértekezleten az újságíróknak is bemutattak – egy felborult bárka körül találták meg pénteken a Fekete-tenger partján, a Duna-delta egy elhagyott térségében, a Szent-György ág térségében. A román rendőrség kábítószer-ellenes részlegének vezetője elmondta: egy furgonról leesett egy kilogrammos kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket, akik a jármű útvonalát rekonstruálva fedezték fel a Romániában bejegyzett, felborult vízi járművet.

Az előzetes vegyészszakértői vélemény szerint a lefoglalt anyag 90 százalékos tisztaságú kokain, amelynek feketepiaci értékét a DIICOT főügyésze 300 millió euróra becsülte.

A nyomozás során megállapították, hogy a kábítószer vízi úton érkezett Dél-Amerikából, a csempészek pedig Nyugat-Európába akarták eljuttatni. Az ügyben eddig két szerb állampolgárt vettek őrizetbe: egyikük egy nyerges vontatót vezetett Prahova megyében, a másik egy személygépkocsi utasaként jelentkezett kilépésre az egyik román-szerb közúti határátkelőnél.

A bűnüldöző szervek vezetői elmondták: az elkövetők között román állampolgárok is lehettek, mivel azonban a nyomozás még nem zárult le, az ügy további részleteit nem tárhatják a nyilvánosság elé.

A román hatóságok eddigi legnagyobb, három évvel ezelőtti kábítószerfogása – csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása – is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt, addig pedig a 2009-ben ugyanott felfedezett több mint egy tonna kokain lefoglalása számított a legnagyobb kábítószerfogásnak az országban.

Címkék: kokain, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.