Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 01. 11:07, csütörtök | Helyi
Forrás: InfóTatabánya

Családias tanévnyitó a Bolyai Általános Iskolában (képgalériával)

Családias tanévnyitó a Bolyai Általános Iskolában (képgalériával)

Sok szülő kísérte el gyermekét a Tatabánya Kertvárosi ÁMK Bolyai János Általános Iskolájának tanévnyitójára.

A tanulók osztályfőnökeikkel vonultak be vidám zenei kíséretre az iskola sportpályájára. A kis elsősöket szüleik helyett a nyolcadik osztályosok kísérték kézen fogva. Valamennyiüket név szerint is köszöntötték..Az iskola zászlajának ünnepélyes bevonulását és a Himnusz közös éneklését követően a tanévet a Tatabánya Kertvárosi ÁMK igazgatója, Mózes Gáborné nyitotta meg. Valamennyi diáknak és pedagógusnak jó munkát, szorgalmas tanévet kívánt. A tanulókat és szüleiket köszöntötte az intézmény vezetője, Petroviczné Gál Ibolya, bemutatta az intézmény új dolgozóit, majd naprakész információkról tájékoztatta az egybegyűlteket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tanévkezdés mindig odafigyelést kíván, szülőtől, gyermektől egyaránt. Elmondta, hogy az idei évben is rendőrök fogják segíteni a biztonságos közlekedést az iskola környékén, valamint idén is folytatják az „Iskola Rendőre” programot. Az évnyitó zárásaként a tanulók osztálytermeikbe vonultak, ahol osztályfőnökeik külön is köszöntötték őket.
A tanévnyitó végén az intézmény vezetőjét, Petroviczné Gál Ibolyát az „Iskola Rendőre” programról kérdeztem.

Mióta vesznek rész az „Iskola Rendőre” programban?

2008 szeptemberétől, azaz már a kezdetektől fogva részt vesz iskolánk a programban. Nagyon örültünk a kezdeményezésnek. hiszen iskolánk épülete közlekedésbiztonság szempontjából eléggé veszélyes helyen található. Nagyon nagy forgalmú a mellettünk elhaladó útvonal és hiába van kint a 30-as tábla mindig bennünk van és volt a frász , hogy a gyermekek épségben kerüljenek ide hozzánk, illetve hazafelé. Sokszor nagy lendülettel jönnek a járművek a lakótelep felől, a kereszteződés is komoly veszélyforrás. Sokat segített a kihelyezett nagy tükör, és sokat számít, hogy reggelente a rendőrség munkatársai itt vannak és segítik a gyermekeinket a közlekedésben. A gyerek gyerekből van és soha nem lehet azt, tudni, hogy mi az az inger, ami arra készteti, hogy figyelmetlenül nekiinduljon. Ezért is tartottuk rendkívül fontosnak, hogy rész vegyünk az „Iskola Rendőre” programban. Évek óta dolgozunk együtt az iskola rendőrével Biacsi Sándor rendőr főtörzszászlós úrral, akivel úgy gondolom, hogy nagyon jó a kapcsolatunk.

Milyen témákat beszélnek meg az iskolarendőrrel a tanulók?

A kicsikkel közlekedésbiztonsági témában foglalkozik Sanyi bácsi, míg a nagyoknál mindig egyeztet az osztályfőnökökkel, hogy mi legyen az aktuális téma. A nagyoknál az agresszió, dohányzás, kábítószer, és például mindenhol probléma, hogy csicskáztatják a nagyobbacskák a piciket és még sorolhatnám. Azt, hogy ezt és ezt nem szabad, egy pedagógustól nem egészen úgy fogják fel a tanulók, mintha egy rendőr mondja el nekik. Fontos témákkal keressük meg Sanyi bácsit, aki az évek során belopta magát előadásaival a gyerekek és pedagógusok szívébe egyaránt. Évről évre nemcsak osztályfőnöki órákon, hanem egyéb programokon is együttműködünk a rend védelmezőivel. Gyereknap környékén minden évben rendőr- és tűzoltóautó várja a gyerekeket, amelyekbe beülhetnek, kipróbálhatják, megnézegethetik.

A „Szuperbringa” programmal is találkoztak ezeken a bemutatókon?

Igen, ilyenkor KRESZ totókat tölthetnek ki a gyerekek, valamint szakértő szemek vizsgálják meg kerékpárjaikat. Vizsgabiztosok jönnek és az elméleti totót követően, egy kiépített pályán a gyakorlatban is megmutathatják a gyerekek, hogyan sikerült elsajátítani a kerékpáros ismereteket. A „Szuperbringa” program keretében elmondják a gyerekeknek, hogy melyek a kerékpározás nélkülözhetetlen kiegészítői, pl.: világítás, prizma, csengő vagy miért hasznos a mellény stb. és elmondták azt is hogy miért fontosak ezek. A gyerekek ezt követően otthon beszámoltak a szüleiknek arról hogy mi hiányzik a felszerelésükből. Kertváros lévén sok gyermek jár kerékpárral iskolába, jó hír, hogy. végre van már biztonságos kerékpár tárolónk is, ami mindig tele van.

Melyek a távolabbi célok?

Folytatni, ami hosszú ideje működik. Nagyon élvezik a gyerekek és a pedagógusok Sanyi bácsi nagyon változatos és érdekes óráit. Minden évfolyamon a saját koruknak megfelelően mondja el az ismereteket a gyerekeknek. Nem dughatjuk homokba a fejünket, s ha azt mondjuk a különféle problémákra, hogy: „Ó hát nálunk nincs ilyen!” - akkor becsapjuk magunkat. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ilyen problémák vannak, és azzal, hogy a gyerek tudja, hogy mit nem ajánlatos tenni, segítünk neki. Ha hallgatunk róla akkor a gyerek esetleg belekeveredik valamibe és nem tudja meg a környezetében senki, hogy hoppá itt vigyázni kell probléma lehet.
V.A. 

Fotókon:

Az iskola tanulói, első sorokban a kis elsősök

Mózes Gáborné és Petroviczné Gál Ibolya

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya