Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 27. 09:57, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Cseh milliárdos kezébe került két befolyásos országos napilap

Cseh milliárdos kezébe került két befolyásos országos napilap

Német tulajdonból cseh tulajdonba ment át a prágai MAFRA társaság, amely egyebek között két befolyásos országos napilap - a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny - kiadója.

Az eddigi tulajdonos, a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG) társaság és az új tulajdonos, a cseh Agrofert csoport közti tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra. A tranzakciót még a cseh versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.
Az Agrofert csoport a cseh mezőgazdasági-élelmiszeripari piacon a legnagyobb, a vegyipari piacon pedig a második legnagyobb játékos. Mintegy 250 leányvállalata van és 28 ezer embernek ad munkát. A csoport tavalyi nyeresége 202 milliárd koronát tett ki.
Az Agrofert tulajdonosa Andrej Babis szlovák származású csehországi üzletember. A Forbes magazin szerint személyes vagyona meghaladja az 1,4 milliárd dollárt.
"A MAFRA csoportot a cseh sajtópiac erős szereplőjének tartom, elsősorban a komoly újságírás terén" - közölte Babis. A multimilliárdos az utóbbi években a politika terén is aktív, ezért azonnal olyan spekulációk terjedtek el, hogy a két befolyásos napilapot Babis a politikában is ki akarja használni. "Babis úr nem azért vette meg a MAFRA csoportot, hogy beleszóljon a lapok tartalmába" - reagált a hírekre Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. A Babis alapította és vezette ANO politikai mozgalom már korábban bejelentette, hogy indulni készül a jövő évi parlamenti választáson.
Babis jelezte: stratégiai célja, hogy egy erős kiadói csoportot hozzon létre Csehországban és Szlovákiában.
A liberális Mladá Fronta Dnes a legnagyobb cseh politikai napilap, napi átlagos eladott példányszáma áprilisban 208 ezer volt. A konzervatív Lidové Noviny áprilisi átlagos napi eladott példányszáma 44 ezer volt. Ez a csoport adja ki a Metro című ingyenes napilapot is, amelyet az ország nagyobb városaiban naponta 350 ezer példányban terjesztenek.
A MAFRA működteti az iDnes, valamint a lidovky.cz hírportálokat is. Az iDnes havi látogatottsága meghaladja a négymillió olvasót. A csoporthoz tartozik továbbá az Ócko zenei televízió és két prágai rádióállomás - Expresradio és a Radio Classic FM.
A MAFRA forgalma 2011-ben 2,69 milliárd korona volt, öt százalékkal kevesebb, mint 2010-ben. Az adózott nyereség 88,6 millió koronát tett ki. A társaságnak 1100 alkalmazottja van.
Idén áprilisban Babis megvette az Economia társaságtól, amely egy másik cseh milliárdos Zdenek Bakala tulajdona, az Ecopress kiadót. Ez jelenteti meg Szlovákiában egyebek között a Hospodárské Noviny gazdasági napilapot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése