Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Augusztus 24. 10:09, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: www.mti.hu

Csőd fenyegeti a mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom megyei szervezetét

Csőd fenyegeti a mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom megyei szervezetét

A késve érkező állami normatíva miatt gyakorlatilag csődbe került a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom megyei Egyesülete.

A 3800 ember érdekképviseletét ellátó szervezetnél napokon belül kikapcsolhatják a gázt és a villanyt, veszélybe került a szeptemberi bérfizetés is - közölte az egyesület elnöke kedden MTI-vel.

 Válóczi Ferenc elmondta, hogy az egyesület a megye legnagyobb taglétszámú civil szervezete, 69 településen lát el érdekképviseletet. Nemcsak mozgáskorlátozottaknak, hanem az összes fogyatékkal élőnek tanácsadó szolgálatot, rehabilitációs orvosi rendelést, gyógyászati segédeszközöket, és igény szerint étkezést biztosítanak.
    Az elnök közlése szerint szervezetük a tavalyi állami támogatás utolsó részletét idén márciusban kapta meg, az ez évi támogatásból viszont még egy fillér sem érkezett, és nem is tudják, mekkora összegre számítsanak, mert a mozgáskorlátozottak szövetsége csak a napokban írta alá a kormánnyal a szerződést az idei támogatásról - tette hozzá.
    Válóczi Ferenc elmondta, hogy a folyószámla-hitelkeretet már kimerítették, egyik mozgáskorlátozott tagjuktól kölcsönt vettek fel, a dolgozók bérét csökkentették és minden nem kötelező juttatást megvontak tőlük. A tavalyi állami támogatás 20 millió forint volt, az egyesületnek jelenleg ötmillió forint hátraléka van különböző szolgáltatóknál.
    Az elnök szólt arról, hogy a rokkantnyugdíjban részesülők már társadalmi munkában dolgoznak, mert inkább azoknak adtak fizetést, akiknek csak a 60-70 ezer forintos összeg az egyetlen bevételük.
    Válóczi Ferenc elmondta, hogy nehézségeik 2010-ben kezdődtek, amikor a Nemzeti Civil Alapprogram pályázati támogatásai szinte a tizedére csökkentek, illetve Tatabánya képviselő-testülete eltörölte azt a rendelkezést, hogy a befizetők a helyi adó öt százalékával meghatározott egyesületeket támogassanak.
    Közlése szerint a helyi támogatók elismerésére díjat is alapítottak, de a válság miatt annyira megcsappant az emberek és a cégek adományozási hajlandósága, hogy a korábbi legnagyobb támogatók már válaszra sem méltatják az egyesület leveleit.
    A Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom megyei Egyesülete anyagi nehézségeihez az is hozzájárult, hogy 2009-ben tulajdonba kapták az addig csak használt 140 négyzetméteres székházukat, majd tartalékaikból a padlástól a pincéig újjáépítették az ingatlant - mondta Válóczi Ferenc, hozzátéve, hogy az idén 30 éves egyesület a megyei rokkantak napját sem tartja meg anyagi helyzete miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak