Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2023. November 28. 17:48, kedd | PR
Forrás: (x)

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat.

Az alapanyagok, a beszállítók, a tulajdonosok, a munkavállalók és az ötletek is magyarok ebben a cégben. Az Absolute Live és Power Fruit márkákat is jegyző vállalkozás a Coca Cola és a Pepsi összefogását és a kiskermultik piacralépését is túlélte, jelenleg pedig már egy Európában is egyedülálló üzemben készítik egészséges termékeiket.


A vállalkozói szférában az egyik legizgalmas kérdés, hogy milyen képesség, milyen szemlélet szükséges egy cég sikeres működtetéséhez hosszú távon. A sportitalok, vitaminitalok, izotóniás italok gyártásával foglalkozó R-Water alapító-tulajdonosa, Nagy Ervin hiteles választ adhat: idén múlt 30 éve, hogy üdítőitalgyártásba fogott édesapja akasztói szódásüzemében.

„Ha visszaemlékszem a kezdetekre, rengeteg ugyanolyan kisvállalkozást látok 1993-ból, mint a miénk. Borosok, kisboltosok, üdítősök. Mind eltűntek, beolvadtak, kedvező esetben átalakultak. Nem titok, mi is voltunk csődhelyzetben, de sok-sok munkával, kitartással, komoly lemondások árán magunk mögött hagytuk ezt az időszakot.” Nagyék a ’90-es évek közepén kézi erővel, többféle ízben készítették a hazai piacra az üdítőket, ám a kezdetleges infrastruktúrából fakadóan, garázsvállalkozásként hamar elérték a gyártási maximumot.

Egyre több, hozzájuk hasonló profilú üdítős kisvállalkozás jelent meg a terepen, ami rábírta a Coca Colát, illetve a Pepsit, hogy összefogva leszállítsa az árait, s ezzel kiszerválja a hazai piacról az apró versenytársak döntő többségét. Nagyék ekkor kerültek először csődközelbe, néhány évre rá pedig azért, mert elkezdtek terjeszkedni Magyarországon az kiskermultik. Feleségével, aki idővel cégvezetőként betársult a vállalkozásba, két lehetőség közül választhattak: vasáron értékesítik, ami eladható a gyártósorból, vagy teljes profilváltást hajtanak végre.

Így született meg az Absolute Live és Power Fruit

„A múltban nálam is előfordult, hogy ki akartam szállni az üzletből, aztán megmagyarázhatatlan, hogy miért, de újra elkezdtem szépnek látni a dolgokat. Sokszor az ilyen mélypontok kényszerítik ki a változást, és az is inspirációként szolgál, hogy az ember nem akarja elveszíteni azt, amit addig felépített. Meg azért a szüleim belém nevelték, hogy ha egy mód van rá, nem érdemes elbukni” – utal különböző tőröl fakadó motivációjára Nagy Ervin. A sok-sok olvasás hozta el a megoldást: amerikai portálokon szörfözve derült ki számára, hogy hosszútávon az üdítős piac lefelé tart, a funkcionális italoké viszont megkérdőjelezhetetlenül felfelé. Elhatározták, hogy sportitalok, izotóniás italok gyártására állnak át. Megszületett az R-Water, és a vállalkozás egészséges életmódot szem előtt tartó új mottója: életcélunk az egészség!

A profilváltáshoz rendelkezésre állt a gyártósor, a raktár és az ásványvízkút. Alapos piackutatásra volt szükségük, és vadonatúj kapcsolatok kiépítésére a termékeik terjesztéséhez. Az addig megszokott edzőtermi kínálattal szemben (félliteres kiszerelés, 500 mg L-karnitin tartalom) egyliteres italokat készítetek, 1000 mg L-karnitin tartalommal, és a saját profitrátájukból kiindulva a versenytársakénál alacsonyabb áron adták a termékeiket.

„Nem találtunk fel újat, hiszen volt már több versenytárs is a piacon, egyszerűen csak mindent újragondoltunk, és időről időre formabontó megoldásokkal jöttünk elő” – magyarázza a tulajdonos.

Power Fruit: egészséges választás a családoknak

Két fő termékcsaládjukkal, a és az Absolute Live-al különböző fogyasztói rétegeket szólítanak meg. A Power Fruitot csökkentett energiatartalommal készítik, csaknem tucatnyi ízesítésben, A, B, C, D, E, K vitaminnal dúsítva. Az újításra fogékonyan idővel uborkás, sárgarépás, céklás zöldségitalokkal (Pro + Vegi) bővítették a termékpalettát.

Az Absolut Live italait azoknak kínálják, akik rendszeres végeznek testmozgást, természetes úton kívánnak fogyni, továbbá fokoznák a sportteljesítményüket, az izomépítést.

Nagyék számára fontos, hogy az italokat hazai beszállítók magyar termékeiből állítsák össze, s ezzel minél több munkalehetőséget teremtsenek a környékükön.

A hazai szinten ultramodern körülmények között működő üzem ma egymilliárdos árbevételt összesít, Nagyék 13 országba, a kelet-európai régión túl többek között Izlandra, Írországba és Máltára is exportálnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 08. 14:40, hétfő | PR

Egy raktár szerepe a kereskedelmi vállalatok sikerében

A siker mindenki számára mást jelent és természetesen nem ugyanaz a válasz ha magánemberként vagy cégként vizsgáljuk a kérdést.

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését