Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csütörtökön dönthetnek a Zsolnay-gyár sorsáról

Csütörtökön dönthetnek a Zsolnay-gyár sorsáról

Idén 300 millió forintot ad a Zsolnay-gyárnak a város, illetve a pécsi vagyonkezelő pályázati felhívására jelentkező szír milliárdos. Svájc és az arab világ lesz a két fő célterülete a patinás pécsi gyárnak - tájékoztat a bama.hu. A pécsi közgyűlés csütörtökön dönthet arról, hogy külső befektetőt von be a Zsolnay-gyár tulajdonosi körébe.

A pécsi közgyűlés e héten csütörtökön megszavazhatja, hogy külső befektetőt von be a Zsolnay-gyár tulajdonosi körébe. Mint ismert, az elmúlt években több privatizációs kísérlet is csődöt mondott, miközben mára a nagy múltú pécsi porcelánmanufaktúra igen nehéz anyagi helyzetbe került.

Amint azt a Dunántúli Napló korábban megírta, egy szír születésű, svájci állampolgár a befektető, Bachar Najari, de ő Budapesten járt egyetemre, és a 90-es évek óta több magyar vállalkozás tulajdonosa, emiatt részben magyarnak vallja magát.

A befektető 180 millió forintot kíván a részvényekért adni, plusz egy 500 milliós tőkejuttatást hajt majd végre a gyárban jövő őszig. A hírt hétfő délelőtt, a Zsolnay-gyárban tartott sajtótájékoztatón jelentette be Csizi Péter pécsi alpolgármester. Elmondta, hogy a tárgyalásokat december elején kezdték meg a pályázatra jelentkező egyetlen befektetővel, és komoly biztosítékokat kértek tőle.

Bachar Najarinak a gyár 74,5 százalékos részvénypakettjének 180 milliós vételárát a szerződés aláírása után öt napon belül kell elutalnia, máskülönben a várhatóan csütörtök este megszavazott szerződés érvénytelen lesz. A szerződést várhatóan két héten belül írják alá.

A befektető vállalta továbbá, hogy az 500 millió forintos tőkejuttatást biztosít a Zsolnaynak, az összegből 200 millió forintra visszavonhatatlan bankgaranciát, 300 millió forintra pedig készfizető kezességet nyújt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.