Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Április 21. 11:15, kedd | Helyi

Dalos találkozó

Dalos találkozó

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!

Morus Tamás, a XVI. század nagy államférfijának gondolatával nyitotta meg szombat délután Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke a Német Nemzetiségi Dalkör által szervezett Tavaszköszöntő dalos találkozót a Művelődési Házban. Az elnök azt is hozzátette: bár Morus Tamás több száz éve jegyezte le a mondatot, ma talán még igazabb, mint annak idején volt.
A láng továbbadásának gyönyörű példájaként lépett a színpadra a Környei Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport, akik szereplése minden rendezvény üde színfoltja és elragadtatott mosoly csal az arcokra. Egyben ők jelentik a jövőt, a folytatást, s a reményt, hogy a falubeli hagyományőrzők törekvései nem hiábavalóak. Szintén a jövő reménységeként varázsolt el mindenkit harmonikamuzsikájával a kecskédi Molnár Alex, aki még csak nyolc esztendős, produkciójával máris vastapsra sarkallta a vendégeket.
A program során színre lépett a Szomódi vegyes kórus, melynek bár fő profilja a magyar népdalok éneklése, minden évben bővítik német dalaik repertoárját is. Gyönyörű dalokkal érkezett a Törökbálinti Hagyományőrző Svábkórus, a Vértestolnai Német Nemzetiségi Dalkör, a házigazda Környei Német Nemzetiségi Dalkör Goór Józsefné vezetésével, s csendültek fel másfél órán keresztül a vidám és keserédes nóták szerelemről, elmúlásról, emberi érzésekről.
A program hagyományosan fehér asztal mellett ízletes vendéglátással, majd pedig a szintén elmaradhatatlan közös nótázással zárult.
A rendezvényt a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, valamint a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete támogatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.