Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. December 10. 06:42, szombat | Sport
Forrás: mno.hu - Fotó: Utassy Loránd

Detre Diána cápaveszélyben küzd a kvótáért

Detre Diána cápaveszélyben küzd a kvótáért

A hajdani Cápa-filmeket is felidézheti a vitorlázók olimpiai kvalifikációs világbajnoksága, amely az ausztráliai Perthben zajlik.

Tudniillik a mezőnyt egy nagy fehér cápa riogatja, amely az elmúlt hónapokban már három áldozatot szedett. Így a női szörfösök között az ötkarikás kvótára jó eséllyel pályázó Detre Diánának nem csak két potenciális vetélytársán kell tartania a szemét.

A vb-n a női szörfösök között az Arany csoportban tizennyolc, az Ezüstben két kvóta talál gazdára, és Detre Diána utóbbiak egyikét szerezheti meg szombaton. Jelen állás szerint csoportjából a pillanatnyilag vezető görög versenyző és ő jutna ki a londoni ötkarikás játékokra, ám azért figyelnie kell a harmadik helyen álló holland versenyzőre is. S egy szokatlan „veszélyforrásra” is.

– Egy négy és fél méteres, nagy fehér cápa garázdálkodik itt húsz kilométeres körzetben. Már három embert megevett, augusztusban, szeptemberben és októberben is volt áldozata. Perthben állítólag eddig tizenöt évente volt egy cápatámadás, most három hónap alatt három is történt. A vb alatt is többen látták, és a spanyol világbajnok Blanca Manchonnak elég közeli élménye van vele. Jött ki a vízből, és nem értette, a parton miért sikoltoznak, meg kiabálnak neki, hogy igyekezzen. Ha tudta volna, hogy húsz méterre mögötte ott egy hatalmas uszony, biztos gyorsabban szedi a lábát… – mondta el a pekingi olimpián 22. helyen zárt Detre Diána, akit a pénteki szabadnapon értünk el.

– Ha most kinézek az ablakomon, azt látom, hogy tele az óceán szörfösökkel, kite-osokkal, 25 fok van és nagy nyüzsgés. Az emberek nem nagyon foglalkoznak a cápával, és én is úgy vagyok vele, csak nem engem szúr ki magának. Persze amikor vízen voltam, és lett egy seb a lábamon, ami vérzett is, akkor gyorsan iszkoltam kifelé. S az sem megnyugtató, ha éppen a fejem fölött köröz valamelyik helikopter, mert ezek éppen a cápa útját követik. Állandóan a levegőben vannak, és a mentőhajók is mindig készenlétben állnak, ám a szervezők bebiztosították magukat: aláírattak velünk egy nyilatkozatot, hogy saját felelősségünkre megyünk ki a vízre – tette hozzá a versenyző.

A Detre Diánával készített interjúnk a Magyar Nemzet szombati számában olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 15. 07:49, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - Az FTC a duplázásért, a Paks a történelmi sikerért hajt

A Ferencváros a duplázásért, míg a Paks története legnagyobb sikeréért küzd a labdarúgó MOL Magyar Kupa szerdai döntőjében.

2024. Május 14. 15:04, kedd | Sport

EURO-2024 - Rossi kihirdette 26 fős keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.