Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Devizahitelek: márciustól indul az elszámolás

Devizahitelek: márciustól indul az elszámolás

Márciustól postázzák a devizahitelek elszámolásáról szóló tájékoztató leveleket a bankok, a küldeményeket mindenképpen érdemes átvenni. Az adósok panaszt tehetnek, ha nem értenek egyet a hitelintézet közlésével.

Leróhatják a bankok a magyar családokkal szemben fennálló régi adósságukat – ezzel kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Rogán Antal. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) tett látogatást, és az elszámolás, a forintosítás folyamatának állásáról érdeklődött. – A pénzügyi szervezetek nagyjából ezermilliárd forintot adnak vissza ügyfeleiknek – mondta a politikus. A hitelfelvevők tőketartozása 950 milliárd forinttal csökken, és hatvanmilliárd jut azoknak, akiknek korábban már megszűnt a hitelszerződésük. Utóbbiaknak az összegeket készpénzben fizetik ki a hitelintézetek.

Rogán Antal fontos tudnivalókat közölt a folyamat menetéről. A devizaügyi elszámolás részleteit tartalmazó tájékoztató leveleket március elsejétől postázzák a bankok. A frakcióvezető példaként egy dokumentumot is bemutatott a sajtó előtt – efféle nyomtatványt azok kapnak majd kézhez, akik annak idején devizakölcsönt vettek fel, s tartozásukat még nem fizették vissza. A táblázatokat is tartalmazó küldemény két részből áll.

Az egyik arról tájékoztatja az érintettet, hogy mekkora összeg jár neki vissza, a másik azt mutatja be, mennyivel mérséklődik a jövőben a törlesztése.

Az átlagos kölcsönt felvevő devizahitelesnél akár 25–30 százalékkal is csökkenhetnek a részletek – jegyezte meg a kormánypárti politikus. Rogán Antal azokra az esetekre is kitért, amikor a devizakölcsönöket nem váltották át, a forintosítás ugyanis a jelzáloggal biztosított hiteleknél történik meg. – A bankok elszámoltatása a gépjármű- és a fogyasztói hiteleknél sem marad el – mondta a politikus, megjegyezve, hogy a tájékoztató leveleket az ilyen ügyletek adósai is megkapják márciusban és áprilisban. – Az átlagos autóhitel törlesztése 18 százalékkal mérséklődik – tette hozzá.

Lényeges kiegészítést fűzött mindezekhez az MNB alelnöke. Balog Ádám elsőként azt emelte ki, hogy a pénzügyi szereplők már készülnek az ezermilliárdos visszatérítésre. Feladatuk ugyanakkor az adósoknak is adódhat. Az érintettek jól teszik, ha mihamarabb utánanéznek annak, hogy a bank a helyes levelezési címüket ismeri-e. Fontos az is, hogy az ajánlott leveleket mindenki átvegye.

– Probléma persze akkor sincs, ha az ügyfél nem kapja meg a küldeményt, az új feltételek ekkor is életbe lépnek – mondta Balog Ádám. Ám aki nem jut hozzá a tájékoztatáshoz, az eleshet a számsorok áttekintésének lehetőségétől s ezzel a további érdeklődés jogától. Az adós ugyanis – harminc napon belül – panaszt tehet a banknál, ha nem érti vagy nem tartja megfelelőnek az elszámolást. A hitelfelvevő így részletes közléshez juthat a banktól, mégpedig ingyenesen.

– Az esetleges hibákat ugyanakkor igyekszik megelőzni az MNB, ezért a jegybank szakemberei már kiszálltak a pénzügyi intézményekhez – mondta az alelnök, hozzátéve: a nemzeti bank az egész folyamatot végigköveti, s ellenőrzéseket is tart majd. A további tudnivalókat pedig a jövő héten újabb tájékoztatón tárják a nyilvánosság elé, ekkor a levelek aprólékos bemutatására kerül sor. A teendőkre egyébként televíziós reklámokban, illetve internetes és más közlésekben is igyekeznek majd felhívni a figyelmet.

Fontos lehet, hogy többféle levéltípus is elképzelhető: kapnak küldeményt a forint- és a devizakölcsönt felvevők, valamint azok, akiknek él a hitele, s azok is, akiknek már lejárt a szerződésük. Az időközben követeléskezelőhöz került tartozások adósai viszont csak akkor juthatnak hozzá a részletes tájékoztatáshoz, ha külön kérelmezik. Elsőként a devizahitelesekhez érkezhet meg az elszámolás, a forintban eladósodottaknál a postás augusztusban és szeptemberben hozza meg a kimutatást.

A csütörtöki tájékoztatón az elszámolás, a forintosítás egy átmeneti, de hangsúlyos eleméről is szó esett. Február elsejétől – a törvény alapján – lényegében mindenkinek forinthitele van, ám az adós a forintkölcsön feltételeit csak azután fogadhatja el, hogy kézhez kapta az elszámolásról szóló tájékoztatást. Aki márciusban veszi át a pénzintézet levelét, az májustól fizeti az új törlesztést, ha pedig az adósnál áprilisban csönget a postás, úgy júniustól jelentkezik a kisebb összeg. A február elsejétől az új feltételek életbelépéséig eltelő időre

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.