Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. December 11. 17:02, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Díler házaspárt ítéltek el Szegeden

Díler házaspárt ítéltek el Szegeden

Jogerősen hat év börtön-, illetve fegyházbüntetéssel sújtott pénteken a Szegedi Ítélőtábla egy makói házaspárt, amelynek tagjai éveken át árusítottak különböző kábító hatású anyagokat otthonukban.

A bíróság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. A férfinak börtönben, feleségének fegyházban kell letöltenie büntetését.

A házaspár 2010 végétől 2015 márciusáig makói magánházukban hatósági engedély nélkül kábító hatású anyagokat tartalmazó növényi törmelékeket értékesített füstölőként. A vádlottak a Honvéd városrészben található házukon és közösségi oldalukon folyamatosan hirdették, hogy egész napos nyitvatartási idő mellett makói házukban "herbált" lehet vásárolni, különböző akciókkal igyekeztek a forgalmat növelni.

A 0,1 és 0,7 gramm közötti tömegű, szintetikus kannabinoidot tartalmazó csomagokat 500 és 2000 forint közötti áron értékesítették. Az elsőfokú eljárás során több fogyasztót is meghallgatott a bíróság, akadt olyan rendszeres vásárló, aki erős függőség kialakulásáról számolt be, többeknél - állításuk szerint - memóriazavar alakult ki.

Az árusított anyagot rendszeresen a posta vagy egy futárszolgálat szállította a házaspárnak, de előfordult olyan is, hogy maguk állították elő azt az interneten keresztül beszerzett alapanyagokból. Az elsőfokú tárgyalás során a férj elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérték a jogszabály-változásokat, amennyiben egy hatóanyag tiltólistára került, azt a módosítás hatálybalépése előtt igyekeztek akciósan értékesíteni, a maradékot pedig elégették.

A házaspár ellen több eljárás is indult, háromszor tartottak náluk házkutatást. A rendőrség legutóbb 2015. március 25-én vizsgálta át a házaspár otthonát, ekkor csomagokban kiadagolt, illetve porciózásra váró zöld növényi törmeléket, valamint a kábítószer értékesítésére szolgáló eszközöket foglaltak le. A szakértői vélemény szerint a lefoglalt áru háromféle szintetikus kannabinoidot tartalmazott, melyek közül egy akkor kábítószernek, kettő új pszichoaktív anyagnak minősült.

Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Benedek Tibor tanácsvezető bíró indoklása során kifejtette, a vádlottak - noha különös hangsúlyt helyeztek a legalitás látszatának fenntartására - jól tudták, nem füstölőt értékesítenek, a vevők kábítóhatása miatt vásárolják meg az árut.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.