Városlista
2022. augusztus 19, péntek - Huba

Hírek

2018. Április 10. 05:01, kedd | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Diploma-hamisítási botrányba bukhat bele a madridi autonóm kormány elnöke

Diploma-hamisítási botrányba bukhat bele a madridi autonóm kormány elnöke

Diploma-hamisítási botrányba bukhat bele Cristina Cifuentes, a madridi autonóm régió néppárti elnöke,

miután helyi kormányzati szövetségese, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt hivatalosan lemondásra szólította fel hétfőn.

A konzervatív Néppártnak (PP) döntenie kell, hogy eltávolítja-e Cifuentest, és helyére új jelöltet javasolt, ha meg akarja tartani a kormányzást a madridi régióban - közölte Ignacio Aguado, a liberális párt helyi szóvivője.

A 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösséget a 2015-ös helyhatósági választások óta vezeti a néppárti kisebbségi kormány a liberálisok támogatásával. (Az autonóm közösségek Spanyolország legnagyobb közigazgatási régiói, 17 van belőlük, saját parlamenttel, kormánnyal rendelkeznek, ilyen például Katalónia vagy Andalúzia is)

A madridi elnök diploma-ügyét az eldiaro.es internetes lap robbantotta ki, amely cikksorozatot közölt a regionális elnök egyetemi mesterképzését övező szabálytalanságokról a János Károly király Egyetemen (URJC).

A lap szerint a politikus három hónappal a hivatalos határidő lejárta után iratkozott be a 2011-2012-es tanév képzésére, az órákon, a vizsgákon egyszer sem látták diáktársai.

Valamint írt arról is, hogy néhány jegye, így például a szakdolgozatra kapott érdemjegye is utólag, két évvel később került be az elektronikus nyilvántartásba, ahol korábban az szerepelt, hogy nem nyújtotta be a munkát.

Az egyetem kezdetben kiállt az elnök mellett, és informatikai problémára hivatkozott a jegyekkel kapcsolatban, majd később mégis belső vizsgálatot indított, és az ott feltárt szabálytalanságok miatt végül az ügyészséghez fordult.

Például mert a szakdolgozatot bíráló bizottság elnökeként feltüntetett tanár jelezte, nem vett részt ebben a munkában, és aláírását meghamisították az arról szóló dokumentumon.

Az ügyben egyetemi diákszervezetek is feljelentést tettek hivatali visszaélés és közokirat hamisítás miatt.

Cristina Cifuentes több alkalommal is hangsúlyozta: ártatlan az ügyben, ő elvégezte az autonómiai jogi mesterképzést, elkészítette valamint megvédte a diplomamunkáját, és nem követett el szabálytalanságot vagy törvénytelenséget. Szerinte "vadászatot" indítottak ellene a politikai korrupcióval szembeni küzdelme miatt, és azt is bejelentette, hogy pert indít az eldiario.es újságírói ellen.

Az elnököt a madridi parlament rendkívüli ülésen hallgatta meg az ügyben az ellenzék kezdeményezésére, ám érveit és a bemutatott dokumentumokat nem tartották meggyőzőnek, így a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtott be vele szembe.

Ahhoz, hogy Cifuentest leváltsák a madridi kormány éléről a bizalmi szavazáson az Állampolgárok pártnak is támogatni kell menesztését, de egyelőre ők elzárkóznak ettől.

Az ügyben érintett egyetem diákjai hétfő délutánra tiltakozó tüntetést hirdettek az intézmény mindkét kampuszán.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 18. 17:04, csütörtök | Külföld

Észak-Karolinában is életbe léphet a terhességmegszakítás tilalmáról szóló törvény

Egy észak-karolinai szövetségi bíróság visszaállította a terhességmegszakítás tilalmára vonatkozó törvényt az állam területén.

2022. Augusztus 18. 13:05, csütörtök | Külföld

Cseh miniszter: szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

2022. Augusztus 18. 11:02, csütörtök | Külföld

Elérhető lesz az omikron variáns ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban

Szeptembertől elérhető lesz a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban, ugyanakkor ősztől leállítják a központi vakcinabeszerzést, az fokozatosan a gyógyszerpiac részévé válik .

2022. Augusztus 17. 14:04, szerda | Külföld

Újabb fokozatba lépett a vízhiány miatti riasztás az amerikai egyes részein

Az amerikai kormány további komoly víztakarékosságot írt elő kedden a délnyugati államok számára a Colorado folyó vízszintjének védelmében, és kettes fokozatú vízhiányriasztást léptetett életbe.