Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. December 16. 09:33, csütörtök | Helyi

Dr. Partali László: Fontos, hogy a névtelenség minden esetben biztosított

Dr. Partali László: Fontos, hogy a névtelenség minden esetben biztosított

Eligazít az ingyenes Jogpont

A JOGpontok projekt ingyenes jogi segítséget nyújt a munka világában, európai uniós támogatással létezik. Országos hálózatként működik.
Az egyik megyei „jogpontost”,dr. Partali László ügyvédet kérdeztük a részletekről.

– Megyénkben hol működnek jogpontirodák?
– Esztergom, Dorog, Lábatlan, Komárom, Bábolna, Tata,Tatabánya, Kisbér és Oroszlán területén. A Jogpontok honlapon a Közép-Dunántúli Régióban pontos helyszínek, időpontok és az ügyvédek neve is megtalálható. Az országos jogsegélyszolgálat egyébként már tizenkét éve, 2009 óta működik.
– Kik vehetik igénybe?
– Bárki, tehát például a munkavállaló és munkáltató, az érdekképviseleti szervek, életkortól függetlenül nyugdíjasok és diákok, munkanélküliek, gyeden lévők. Hangsúlyozomhogy a jogi szolgáltatás teljes mértékben anonim. Nem kérjük az ügyfelek személyes adatait, vagy a munkáltatók megnevezését sem. Nem kell bejelentkezni, időpontot foglalni. A pandémiás időszakban is folyamatosan működtünk és működünk, természetesen a távolságtartás, a maszkviselés és az időkorlátok figyelembe vételével.
– Milyen területeken nyújtanak segítséget a JOGpontok?
– A leggyakrabban igénybe vett „szolgáltatási csomagba”tartozik a munkajog és a társadalombiztosítás is. Munkajognál a munkaviszony létesítése és megszüntetése, a szerződés módosítása, a díjazás, a különféle kártérítések, végkielégítések, a szabadság kiadása az, amiben segítséget nyújtunk. A társadalombiztosításnál jellemző témák: a nyugdíj és egészségbiztosítási rendszer, a gyed, a gyes, a táppénz, a családi támogatások – mostanában például a csok. A felmerülő
jogi problémák megoldásának orvoslásában segítünk a társasági és cégjog-kategóriában. Itt a vállalkozások alapítására, működtetésére, megszüntetésére, az egyesületekre, alapítványokra vonatkozó jogesetek jogszabályi értelmezésére gondolok. Az adójog esetében kizárólag magánszemélyek kérdéseivel foglalkozunk.
– Melyek a jogsegély-szolgáltatásformái?
– Személyes ügyfélfogadás esetén az ügyfelek a heti rendszerességgel ismétlődő időpontban kereshetik fel a Jogpontok helyszíneit. Ez a legnépszerűbb szolgáltatási forma. Az ügyre vonatkozó ügyféli előadás, az iratok bemutatása után általános tájékoztatást, vagy személyre szóló jogi tanácsot adunk. Ezt követően javaslatot teszünk arra, hogy problémáival mely hatóságot, intézményt keressen fel. Még az iratszerkesztéshez is segítséget nyújtunk. A telefonos szolgáltatás esetén egy ingyenesen hívható 06-80/77-88-00 számon érdeklődhetnek az ügyfelek.
A beszélgetést nem rögzítik, annak visszakeresésre nincs mód. A személyes adatokat nem kell megadni, ezzel is biztosítjuk az anonimitást. Lehetőség van e-mailen keresztül is jogi segítség kérésére. Az elküldött levélre két napon belül válasz érkezik. Az online szolgáltatás után következhet a személyes megbeszélés. Még egyszer kiemelem, hogy a névtelenség ezekben az esetekben is biztosított. Az utóbbi két szolgáltatási forma a jogpontok honlapján keresztül érhető el. Itt a jogterületekhez tartozó letölthető iratmintatár és kiadványok is találhatóak,
amelyek közérthetően adnak választ egyes kérdésekre.

Élen a munka
– Kezdetektől tagja vagyok a Jogpont-hálózatnak Tatabányán – mondja dr. Partali László. – Jó érzés látni, amikor az ügyfél elégedetten távozik, vagy ha az újabb problémájával felkeres, illetve telefonál, hogy az ügye sikeresen megoldódott. Az is jó érzés, amikor elmondja, hogy a munkáltatójával sikerült megegyeznie, nem kell bíróságra mennie. Ezt tarom a Jogpontok egyik legfontosabb céljának és feladatának. Leggyakrabban a munkajoghoz kapcsolódóan jönnek hozzám, átlagosan ötből négyen: a munkaviszony megszüntetése, a munkaidő-beosztás, a munkakör megváltoztatása közös megegyezés hiányában, túlórákat, pótlékokat nem, vagy csak részben fizetnek és még sorolhatnám.
Végül egy rövid történet.
Egy úr felkeresett és sok-sok bírósági iratot tett le elem. Azokat áttekintve rögtön láttam, hogy már a legmagasabb bíróságokat is megjárta. Jogerősen nem neki adtak igazat, de ő csak győzködött, hogy adjak tanácsot, mit tegyen. A válaszom: nyugodjon bele a vonatkozó jogszabályokon alapuló jogerős ítéletbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya