Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Január 08. 18:21, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon Franciaországban

Egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon Franciaországban

A koronavírus-járvány miatti korlátozások Franciaországban legalább január végéig érvényben maradnak, és az éjszakai kijárási tilalom kezdetét várhatóan újabb tíz megyében előrébb hozzák

- jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök.

"Az egészségügyi helyzet az elmúlt hetekben ismét törékennyé vált" - ismerte el a kormányfő, emlékeztetve arra, hogy a napi esetszám 15 ezer körül stagnál az általános karantén december 15-i feloldása óta. Jean Castex kizártnak nevezte a szigorítások további enyhítését a következő hetekben.

Heti sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a vendéglátóhelyek legalább február közepéig zárva maradnak, és a kulturális intézmények és a sportlétesítmények sem nyithatnak ki januárban. A színházak, mozik és múzeumok esetleges február eleji nyitásról január 20-án dönt a kormány.

Ugyanakkor annak a reményének adott hangot a miniszterelnök, hogy a februári iskolai szünetre már kinyithatnak a sípályák.

Az éjszakai kijárási tilalom várhatóan két órával korábban, délután hat órakor fog kezdődni további tíz megyében, ahhoz a 15 megyéhez hasonlóan az ország keleti és délkeleti részén, ahol már január elején bevezették a szigorítást. Az intézkedésről pénteken születik döntés a helyi illetékesekkel egyeztetve.

A meghosszabbított kijárási tilalom mintegy 6 millió embert érint, az ország területének egyötödén. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150.

Az oltási kampány további felgyorsítását és újabb kiszélesítését is bejelentette a miniszterelnök: a 75 év felettiek január 18-tól vehetik fel a vakcinát, a fogyatékosság miatt szociális intézményben élők és az 50 évnél idősebb egészségügyi dolgozók számára pedig már elérhető az oltás.

"Franciaország még mindig nehéz időket él, de 2021 a remény éve lesz az oltásnak köszönhetően" - fogalmazott a miniszterelnök.

"Az oltás a kormány tevékenységének elsőszámú prioritásává vált. Meggyőződésünk, hogy a szélesebb körű, tömegesebb és gyorsabb oltással érhet véget a krízis. A gyorsaságot ugyanakkor nem keverjük össze az elhamarkodottsággal" - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatták volna meg az oltást. A kormányt az ellenzék azonban hevesen bírálta az oltási kampány lassúsága miatt. Míg hétfőig kevesebb mint ezer embert oltottak be, az elmúlt öt napban a miniszterelnök tájékoztatása szerint 45 ezren vették fel az oltást. Számítása szerint a hónap végére egymillió francia lesz beoltva.

Olivier Véran egészségügyi miniszter jelezte, hogy a Pfizer-BioNTech gyártó két oltása között hat hét is eltelhet három helyett kockázat és hatékonyságvesztés nélkül.

"Ennek köszönhetően több adaggal rendelkezünk ahhoz, hogy minél többen felvegyék az első oltást" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy "Európában egyedülálló módon a teszt teljesen ingyenes mindenki számára Franciaországban több mint 12 ezer tesztelő helyen". Azt is elmondta, hogy jelenleg Franciaországban szűrnek a legtöbbet Európában. Májusban a heti 700 ezer tesztelés elérését tűzte ki célul a kormány, de már szeptemberben heti egymillióan vettek részt a szűréseken, ez 2 millióra emelkedett novemberben, és több mint 3 millióra az év végi ünnepeket megelőző héten.

Az egészségügyi tárca csütörtök este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 21 703 új fertőzést jelentettek, a kórházban ápoltak száma továbbra is stagnál: a 24 488 fertőzött 253-mal kevesebb mint szerdán, intenzív osztályon 2753-an fekszenek, ami 43-mal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt. Az elhunytak száma 277-vel 66 841-re emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése