Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Szeptember 09. 09:08, szerda | Helyi

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályosan

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályosan

Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése egyszerű, az adó mértéke kedvező és rugalmasan alkalmazható idény jellegű munkák esetén is.

Az egyszerűsített módon létesített munkaviszony lehet:
mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunka,
alkalmi munka,
filmipari statisztálás.

Egyszerűsített foglalkoztatásban a munkaviszony a felek szóbeli megállapodása vagy írásos szerződése alapján jön létre, azonban minden esetben a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik.

A munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként:
mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunka esetében 500 forint,
alkalmi munka esetén 1000 forint,
filmipari statiszta alkalmi munkája esetén 3000 forint.

Alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százaléka, garantált bérminimum esetén 87 százaléka jár. A filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot. A munkáltató a bevétel jogcíméről és teljes összegéről a kifizetéskor köteles bizonylatot adni.

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételből a természetes személynek nem kell személyijövedelemadó-bevallást benyújtania, amennyiben az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele nem haladja meg az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos minimálbér, illetve garantált bérminimum napibérként meghatározott összegének szorzatát.

Az egyszerűsített módon foglalkoztatott munkavállaló nem minősül biztosítottnak, csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra jogosult. Amennyiben a magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre kötelezett, akkor azt a továbbiakban is fizetnie kell.

A témával kapcsolatban bővebb tájékoztatás a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a 46-os számú információs füzetben található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.