Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2011. December 20. 13:45, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elfogadták a köznevelési és törvényt, megszűnt a rokkantnyugdíj

Elfogadták a köznevelési és törvényt, megszűnt a rokkantnyugdíj

Az Országgyűlés elfogadta az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza.

A jogszabály három éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.

Törvény rendelkezhet az utcán vagy szórakozóhelyen éjszakázó gyerekek felügyeletéről is. Az Országgyűlés többsége támogatta, hogy a családvédelmi törvényben rögzítsék: a szülők kötelessége - külön jogszabályban foglaltak szerint - gondoskodni kiskorú gyermekük felügyeletéről, ha az éjszaka közterületen vagy szórakozóhelyen tartózkodik.Ennek kimondását a parlament ifjúsági bizottsága javasolta, arra hivatkozva, hogy a közterületen, illetve szórakozóhelyen éjszaka felügyelet nélkül eltöltött időben 'számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé'. A családvédelmi törvényről várhatóan következő ülésén dönt a parlament.

Az Országgyűlés elfogadta a rokkantellátás átalakításáról szóló törvényt is. A megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnak: rehabilitációsat vagy rokkantságit. Rokkantsági nyugdíjat a jövőben nem állapítanak meg. A ma rokkantsági nyugdíjban részesülők közül a nyugdíjkorhatárt már betöltöttek változatlan mértékben kapnak nyugdíjat - írja a Népszava. Az I. és II. rokkantsági csoportba tartozók, valamint a III. csoportba soroltak közül az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltők nem nyugdíjat, hanem rokkantsági ellátást kapnak a jövőben. Azokat a most rokkantsági nyugdíjban, átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban részesülőket, akik az eddig felsoroltak közül egyik körbe sem tartoznak, felülvizsgálatra hívják majd.

Akinél azt állapítják meg, hogy a foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, a továbbiakban is a felülvizsgálat előtti mértékben kapja majd a rokkantsági ellátását. De ha a komplex felülvizsgálaton a beteg foglalkoztatási rehabilitációját javasolják, a jövőben csak rehabilitációs ellátást kaphat, ami a rehabilitáció időtartamára, de legfeljebb három évig jár. Azt nem tudni, mi alapján születik meg az 'ítélet'.

A jelenleg 40-50 százalékban egészségkárosodottak egységesen 28 ezer 720 forintra számíthat januártól. Azok pedig, akik 50-70 százalékos egészségkárosodottak, 57 ezer 440 forintra lesznek jogosultak. Akiknek foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, a megrokkanás előtti átlagjövedelem 35 százalékát kaphatják.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.