Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Augusztus 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elindultak a tankönyvek az iskolákba

Elindultak a tankönyvek az iskolákba

Gőzerővel készülnek az iskolakezdésre a Nemzeti Tankönyvkiadónál: a tankönyvek többsége már úton van az iskolákba, míg a nyomdákban a napokban az utolsó darabok is legördülnek a futószalagokról. Idén 7 magyar nyomdában több mint 900 féle tankönyvet, munkafüzetet készít a piacvezető tankönyvkiadó, ezzel közel 4000 embernek munkát adva, hogy ismét zökkenőmentesen induljon a tanév.

Bár a gyerekek többsége még javában vakációzik és eszébe sem jut az iskolakezdés, a tankönyvek többsége már raklapokra összecsomagolva, szállításra készen áll. A Nemzeti Tankönyvkiadónál nyáron egy percre sincs megállás: közel 4 millió tankönyv elszállítását kell megszervezni a kiadó budapesti raktárából az első tanítási napig. A legnagyobb tankönyvkiadó 150 fő alkalmazottal, több mint ezer szerzővel, valamint közel ezer grafikussal, illusztrátorral, tördelővel, korrektorral, lektorral működik együtt a tananyagok elkészítésében. A munkafolyamatot a kb. 900 főt foglalkoztató terjesztői hálózat és a kb. 900 főt foglalkoztató nyomdák is támogatják, így közvetlenül és közvetve közel 4000 ember munkahelyének biztosításához járul hozzá az NTK. A piacvezető tankönyvkiadó összesen hét magyar nyomdával dolgozik együtt: kiadványainak nagy többsége színes, a legmagasabb szintű felhasználói igényekhez igazodik. A kiadó nemcsak a tartalmat, hanem a kivitelezést tekintve is nagy hangsúlyt fektet a minőségre. Az általános iskolában majdnem mindegyik tankönyv cérnafűzéssel készül, de egyre több – elősorban középiskolai – kiadványt gyártanak úgynevezett PUR ragasztókötéssel, ami több éves, tartós használatot tesz lehetővé.

A Nemzeti Tankönyvkiadó az összes évfolyam minden tantárgyához készít tankönyvet, sőt a legtöbb tárgy esetén többfélét is, a speciális igények kielégítése céljából: az általános és középiskolai tankönyvek mellett a speciális nevelési igényű és nemzetiségi tanulók számára is készülnek tankönyvek.

A közoktatási tankönyvjegyzéken (nemzetiségi és SNI kiadványok nélkül) idén 3832 kiadvány szerepel, melyből 980 az NTK kiadványa. Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: „Bár ezek az adatok magas számnak tűnhetnek, fontos megemlíteni, hogy ebben minden évfolyam és speciális terület, így a 4, 6 és 8 osztályos gimnáziumok, szakközép- és szakiskolák kiadványai is szerepelnek. Ráadásul, a tanárok és a diákok egy évfolyam egy tárgyához átlagosan 4 kiadványt – tankönyvet, munkafüzetet, felmérő feladatsort és tanári kézikönyvet – használnak, így már nem tekinthető magasnak ez a szám. A Közoktatási Információs Iroda listájából is kitűnik, hogy a pedagógusok évfolyamonként egy tárgyhoz, adott iskolatípuson belül átlagosan 5 tankönyvből tudnak választani. Ugyanakkor a pegadógusok ebből általában 2-3 kiadványt preferálnak évfolyamonként és tantárgyanként egy adott iskolatípuson belül. Így bizonyos tantárgyak esetében előfordul, hogy a teljes piac 99 százalékát 2-3 tankönyv fedi le.

A tankönyvjegyzéken ezen felül az NTK-nak 383 címe nemzetiségi kiadvány, 145 pedig sajátos nevelési igényű tanulók számára készül. Az idei tankönyvjegyzéken újdonság, hogy az NTK hét digitális tananyaggal is megjelent, amivel egyedülálló a kiadók között.

A korábbi évek tendenciája idén is folytatódik: az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a közoktatásban tanuló diákok száma. 2011-ben 30 ezerrel kevesebben ültek az általános iskolák padjaiban, mint egy évvel korábban, miközben az elsősök is egyre kevesebben vannak: 2005 óta évente átlagosan 2-3 százalékkal csökkent az iskolát megkezdők száma. Ez csak 2005 és 2010 között, öt év alatt 12%-os csökkenést jelentett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.