Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2012. Február 22. 07:15, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Elkészült a fagytérkép

Elkészült a fagytérkép

A Zürichi Egyetem egy geográfusa elkészítette a Föld tartósan fagyott területeinek, vagyis a permafrosztnak a térképét, amelyet a Google Earthön is láthatóvá tettek.

A térkép segítségével a kutatók felkészülhetnek a permafroszt felolvadásának veszélyére. A permafroszt olyan föld vagy sziklás terület, amelynek hőmérséklete legalább két éve fagypont alatt van és a klímaváltozás miatt veszélyes lehet. Ha ezek a területek ugyanis felolvadnak, a hegyekben szikladarabok válhatnak le és a völgyekbe zuhanhatnak. Emellett a függővasutak és áramvezetékek is megrongálódhatnak. Hogy megelőzzék ezeket a problémákat, a szakértőknek a lehető legpontosabban kell tudniuk, hol olvadhatnak fel a jövőben ilyen permafrosztok.

Stephan Gruber glaciológus világszintű permafroszttérképet készített, amely precízebb a korábbiaknál. A tudós becslései szerint a globális örökfagyterületek 22 millió négyzetkilométer kiterjedésűek. Ez a Föld területének egyhatoda. A helyi eloszlás Gruber szerint sok területen olyan, mint egy rongyszőnyeg: a fagyott területek szorosan a magasabb hőmérsékletű talajrétegek mellett is húzódhatnak. Így gyakran nagyon nehéz biztosan beazonosítani a permafrosztterületeket.

A zürichi szakértő térképe a levegő hőmérséklete és a magaslati fekvés adatain alapszik. Az információk a Google Earth segítségével is megtekinthetők. Gruber eredményeit a The Cryosphere című szakmagazinban mutatja be.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.