Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2013. Január 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkészült a közszolgák etikai kódexének tervezete

Elkészült a közszolgák etikai kódexének tervezete

Golyóstollat, reklámzacskót, csekély értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, ha életbe lép a kormány korrupcióellenes etikai kódexe. A szabálykönyv tervezete szerint akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozását, nem gondoskodik családjáról, vagy terrorizálja munkatársait. A szöveg társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik – írja a Magyar Nemzet.

A kódex foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná, mely szabályok megsértésekor merülhet fel a közszolga elbocsátása. Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára azt mondta, hogy az elkészült kódex alapján a jövőben újabb szabálygyűjteményeket alkotnak, ezek a közigazgatás egyes ágazataiban dolgozók számára tartalmaznak majd külön rendelkezéseket.

Rétvári Bence azt mondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, más előírásai azt határozzák meg, mit fogadhatnak el a közszférában dolgozó személyek, bizonyos passzusai pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a jogtalan előnyt felkínáló, vesztegetni szándékozó személyeket.

A közigazgatási vezetőknek címzett rendelkezések kapcsán Rétvári Bence azt mondta, hogy az előző két kormányzati ciklusban azért is harapózhatott el a korrupció, mert a különféle beosztású irányítók sok esetben visszaéltek a helyzetükkel,és a magánszempontokat a köz érdeke elé helyezték. Az etikai kódex éppen ezért hangsúlyosan foglalkozik a vezető szerepet betöltő személyek felelősségével, előírva számukra a példamutatás, az etikai és a jogi előírások fokozott betartásának kötelezettségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 07:55, hétfő | Belföld

A héten visszatér a kánikula, de a hajnalok frissítőek lesznek

Hétfőn még szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, majd csökken a csapadék esélye, és visszatér a jellemzően napos idő gomoly- és fátyolfelhőkkel.

2024. Augusztus 04. 09:31, vasárnap | Belföld

Felszentelték a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Bözödújfalu immár nemcsak a falurombolás, hanem a közösség kitartásának, összefogásának és újjászültésének jelképe is

2024. Augusztus 04. 09:27, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 31. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Augusztus 04. 09:24, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: Brüsszelből intézhették a Magyarország elleni ukrán olajembargót

Brüsszelben nem tudják elviselni, hogy Magyarország, minden nyomásgyakorlás ellenére, nem hátrál