Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Január 31. 00:00, péntek | Helyi

Érdemes figyelni a bevallási határidőkre

Érdemes figyelni a bevallási határidőkre

Az adóbevallás benyújtásának elmulasztása jogszabálysértés, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mulasztási bírságot szabhat ki.

A mulasztási bírság kiszabását megelőzően törvény nem írja elő kötelező jelleggel a felszólítás alkalmazását, ezért téves az adózók azon hiedelme, hogy az adóhivatal bírság határozatát minden esetben felszólító levél kell, hogy megelőzze.

Azonban a Közép-dunántúli régióban az adóigazgatóságok szankcionálási gyakorlatára jellemző, hogy a bevallások benyújtását elmulasztó, elektronikus bevallásra kötelezett adózók részére első körben elektronikus úton, adózói tárhelyre felszólítást küld.

A NAV általános gyakorlata, hogy a bevallási kötelezettségüket első alkalommal elmulasztó adózót – az elektronikus benyújtásra kötelezettet is – papír alapon, postai úton értesíti. A bevallás pótlására felszólító levél határidőt tartalmaz.

Amennyiben a megadott határidőn belül az adózó nem pótolja a bevallását, a mulasztási bírság összege magánszemélynél 200 ezer, más adózónál 500 ezer forintig terjedhet. Az összeg meghatározásánál a NAV mérlegeli az eset összes körülményét.

A NAV a mulasztási bírság kiszabását követően – ha a bevallás még mindig hiányzik – ismételt mulasztási bírságot szabhat ki. Továbbá kezdeményezheti az ellenőrzési eljárás megindítását, felfüggesztheti az adószámot, amely az adószám törlését is eredményezheti. Tekintettel a szankciókra, a bevallások benyújtására az adózóknak kiemelt figyelmet érdemes fordítani.

A NAV – segítve az önkéntes jogkövető magatartást – az adózók éves bevallási benyújtási kötelezettségeinek meghatározásában segítséget nyújt a személyes adónaptárral, mely http://nav.gov.hu internetes oldalon megtekinthető.

Ugyanitt található a NAV által kiadott 3015/2012. számú bírságolási gyakorlatáról szóló útmutató is, mely a http://nav.gov.hu/nav/szabalyzok elérési útvonalon ismerhető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya