Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Március 17. 10:24, hétfő | Helyi

Érdemkereszt a múzeumigazgatónak

Érdemkereszt a múzeumigazgatónak

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Fűrészné Molnár Anikót, a Tatabányai Múzeum nyugalmazott címzetes igazgatóját

Az elismerést dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől vette át március 15-e alakalmából a Néprajzi Múzeumban.

Fűrészné Molnár Anikó ez évben ünnepli szakmai pályafutásának 40 éves évfordulóját. A Tatabányai Múzeumot 36 éve irányító történész - muzeológust múzeumfejlesztő és gyűjteménygyarapító, kiállítás-rendezői tevékenységéért részesült a kitüntetésben.
Szakmai hitvallása: „ egy múzeum csak akkor lehet figyelemre méltó, különleges, a város számára is egyedi értéket teremtő, ha a helyi hagyományokra építve, olyat alkot, amit más magyarországi múzeum nem csinál.” Ezen gondolat jegyében fejlesztette a Tatabányai Múzeumot közel négy évtizedes vezetői működése alatt.
1987-ben létre hozta a tatabányai Iskolamúzeumot, majd egy évvel később a Szabadtéri Bányászati Múzeumot, amely az évek során ipari skanzenné bővült, az első olyan természetes környezetben kialakított szabadtéri múzeummá hazánkban, amely nem a paraszti élet- és munkakörülményeket, hanem az ipari munkások, elsősorban a bányászok élet- és munkakörülményeit hivatott hitelesen bemutatni. A technikatörténet és az életmódtörténet összekapcsolásával egy olyan egyedülálló skanzent sikerült létrehozni, amely nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló.
Fűrészné Molnár Anikó 40 éves munkássága alatt több mint 200 időszaki kiállítást, és 14 állandó kiállítást rendezett. Az 1997-es a város történetét bemutató állandó kiállítás, amely a múzeum központjának városi erővel történt átépítése után, a város 50 éves évfordulójára készült el, az „Év Múzeuma 1997” kitüntető címet nyerte el. A Tatabányai Múzeum Bányászati és Ipari Skanzenben 1997-és évtől 2002-ig terjedő időszakban végzett munkát pedig 2003-ban a Magyar Múzeumi Egyesület különdíjával ismerték el. A vezetése alatt álló múzeum 2001-ben megkapta a Tatabánya Kultúrájáért díjat.
Fűrészné Molnár Anikó Tatabányán született 1948-ban. 1972-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen történelem szakos középiskolai tanár és újkori muzeológus szakon. Tatabányai születésű és kötődésű szakemberként 1973-tól dolgozott az akkor újonnan alakított Tatabányai Múzeumban, melynek 1994-től napjainkig vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.