Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 18. 17:19, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Eredeti és a római korból származik a calabriai tengerben talált bronz oroszlánfej

Eredeti és a római korból származik a calabriai tengerben talált bronz oroszlánfej

Az olasz régészeknek sikerült megállapítani annak a félméteres oroszlánfejnek a korát, amelyet 2012 augusztusában a dél-itáliai Calabria tengerében találtak abban a térségben, ahol negyven évvel korábban a riacei bronzszobrok kerültek elő, a szakemberek szerint eredeti római kori alkotás a dombormű.

Az ötven centiméter magas, tizenöt kilogramm súlyú bronzdarab egy oroszlánfejet ábrázol. Alkotója csak az állat fejét készítette el, mivel az oroszlánfej egy négyszögletes "panel" közepéből domborodik ki és a feltételezések szerint díszként volt rögzítve. A panel négy sarkában még a rögzítéshez szükséges szöglyukak is láthatók.
A minden részletében művészien kidolgozott leletet búvárok fedezték fel két és fél évvel ezelőtt a calabriai Africo és Bianco közötti tengerszakaszon, nem messze attól a helytől, ahol 1972-ben szintén egy búvár megtalálta a Kr.e. 5. századi riacei bronzszobrokat. A két méter magas bronzalkotások két istent vagy sportolót ábrázolnak.
A calabriai egyetemen végzett vizsgálatok eredményeit az oroszlánfej koráról most hozták nyilvánosságra. Az adatok szerint a kezdeti feltételezésekkel szemben a bronz dombormű nem ókori darabot másoló reneszánsz alkotás, hanem eredeti római kori.
Azt még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan melyik században és az ókori világ melyik részén készítették - nyilatkozta Simonetta Bonomi, a calabriai régészeti felügyelőség vezetője. Hozzátette, hogy hasonló oroszlánfej eddig egyedül a Lazio tartományban levő Nemi-tóban talált ókori római hajóról került elő. A hajó ilyen oroszlánfejjel díszített "csempelapokat" szállított.
Az olasz csendőrség búváregysége 2012 augusztusában tüzetesen átvizsgálta a calabriai tengernek azt a szakaszát, ahonnan az oroszlánfej előkerült, de más leletet vagy az esetleg azt szállító hajót nem találták meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.