Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2012. Augusztus 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Erős szinteken a forint, stabil állampapírpiaci hozamok

Erős szinteken a forint, stabil állampapírpiaci hozamok

Nyáriasan alacsony forgalom jellemezte a hazai állampapír és bankközi devizapiacot az elmúlt napokban.

Az árfolyamok a hazai makrogazdasági adatközlésekre alig reagáltak, és miután külföldről sem érkezett igazán komoly iránymutatás, sávos kereskedésnek lehettünk szemtanúi.

A hét egészét tekintve a forint minimális mértékben gyengült az euróval szemben, jellemzően a tágabb 275-280 közötti kereskedési csatorna felső felében mozgott az EUR/HUF keresztárfolyam. A viszonylag támogató nemzetközi hangulat, az IMFtárgyalásokkal kapcsolatos várakozások, illetve az állampapír piacon megmutatkozó vételi érdeklődés így összességében azt eredményezte, hogy viszonylag erős szinteken tudott megkapaszkodni a forint árfolyama, a szeptember azonban valószínűleg több izgalmat és nagyobb volatilitást hoz a devizapiacon.

Az állampapírok másodlagos piacán is eseménytelenül teltek az elmúlt napok, a görbe középső és hosszú részén a hozamok stagnáltak, vagy egy-két bázisponttal feljebb kerültek. Az ÁKK dkj aukcióin azonban e héten is meglehetősen erős érdeklődés mutatkozott, így a kibocsátó a tervezettnél ismét nagyobb mennyiségben értékesített rövid lejáratú állampapírokat. A támogató külső környezet, a sikeres IMF tárgyalásokra vonatkozó várakozások, a globális piacokon megfigyelhető alacsonyabb volatilis, a fejlett kötvényhozamok alacsony szintje, valamint a hazai magas hozamkörnyezet együttesen eredményezi azt, hogy a magyar állampapírok iránt az elmúlt időszakban igen élénk volt az érdeklődés. A sikeres aukciók pozitívan értékelhetőek, ugyanakkor az erőteljes vételi érdeklődés azt az illúziót keltheti, hogy nemzetközi segítség nélkül is könnyen tudjuk finanszírozni magunkat a piacokról (vagyis a kormány úgy érezheti, hogy nincs komoly piaci nyomás az IMFmegállapodás irányába). A hangulat bármikor drasztikusan megváltozhat, romló környezetben pedig ismét az ország sérülékenységei kerülnek a figyelem középpontjába – mondják a CIB Bank elemzői. A pénzügyi mentőöv hiánya pedig ezen negatív forgatókönyv esetén megnehezítheti, de legalábbis jelentősen megdrágíthatja az államadósság finanszírozását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság

2024. Július 31. 07:58, szerda | Belföld

Egyre többet mobilnetezünk külföldön

Sokkal bátrabban használunk mobilinternetet az országhatárokon túl, mint néhány évvel ezelőtt, miközben a roaming hanghívások mennyisége nem növekedett

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak