Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2014. Május 30. 13:15, péntek | Helyi

Esélyegyenlőségi nap az Árpád téren

Esélyegyenlőségi nap az Árpád téren

Harmadik alkalommal tartott Városi Esélyegyenlőségi Napot a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület az Árpád téren. A rendezvényen részt vett Bereznai Csaba alpolgármester, az esélyegyenlőségi nap fővédnöke

Az alpolgármester elmondta: nem szereti a „fogyatékkal élők” kifejezést, hiszen valamilyen szinten mindannyian azok vagyunk. Mindenkinek vannak olyan kisebb-nagyobb egészségügyi problémái, amelyek egész életében elkísérik. - A mai napon épp azt lehet kipróbálni, hogy az az ember, aki például tud járni, mennyire „fogyatékos” tud lenni egy kerekes székben, vagy mennyire esetlen, ha bekötik a szemét, és úgy kell különböző feladatokat végeznie. Meg lehet tapasztalni, hogy milyen másnak lenni, máshogyan élni, és így talán toleránsabbak, elfogadóbbak leszünk. Aki eljön és eltölt itt egy kis időt, teljesen más embereként fog hazamenni – hangsúlyozta Bereznai Csaba. Hozzátette: az akadálymentesítés elindult a városban. Nagyon fontos, hogy be kell vonnunk azokat a szakértőket, akik maguk is érintettek a problémában. Az a célunk, hogy ne valósuljon meg egyetlenegy járda-vagy intézmény-felújítás sem anélkül, hogy az ő sazakmai véleményüket ki ne kértük volna. Az egész napos rendezvénnyel a fogyatékkal elő, hátrányos helyzetben lévő emberek problémáira hívták fel a tatabányaiak figyelmét a szervezők. Az érzékenyítő programokon az arra fogékony látogató a Komárom-Esztergom megyei Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének, illetve a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom megyei Egyesületének animátorai segítségével a gyakorlatban próbálhatta ki, hogy milyen segédeszközök segítik a fogyatékkal élők mindennapjait, milyen kihívásokkal kell nap mint nap szembenézniük, megküzdeniük. Az óvodások, iskolások szervezett csoportokban próbálhatták ki, milyen például bekötött szemmel pingpongozni, járókerettel közlekedni vagy kerekesszékben szlalomozni, és egyéb játékos „feladattal” is találkozhattak, de az arra járók is bekapcsolódhattak a programok bármelyikébe. Délután különleges kulturális műsor várta a látogatókat: a budapesti Gördülő Tánccsoport kerekes székkel előadott táncaiban gyönyörködhetett a közönség, Szabó Szonja képzőművész pedig a szájjal festés titkaiba avatta be az érdeklődőket, amelyet ki is próbálhattak a vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek egyaránt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.