Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 01. 15:18, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Európa fája lehet a bátaszéki tölgy – csak szavaznunk kell

Európa fája lehet a bátaszéki tölgy – csak szavaznunk kell

Hétfőtől lehet szavazni az interneten a bátaszéki molyhos tölgyre a hatodik alkalommal megrendezett Az év európai fája versenyben - közölte az MTI-vel az Ökotárs Alapítvány.

A közlemény szerint február 29-ig lehet szavazatot leadni a www.treeoftheyear.org internetes oldalon, ahol a címért idén 15 európai ország - Magyarország mellett Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia és Wales - egy-egy fája versenyez.

Magyarországot idén Bátaszék legöregebb, 300-400 évesre becsült fája, egy molyhos tölgy képviseli, amely tavaly novemberben több mint 6 ezer szavazattal nyerte el az hazai év fája címet.

Mint a közlemény fogalmaz, a megmérettetés célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét. A versenyben nem csupán a fák szépsége, mérete vagy kora számít, hanem olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségnek, találkozási pontot kínálnak, vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

"Nagyon fontos számunkra a verseny természetvédelmi és társadalmi hatása egyaránt. Szeretnénk minél több embert arra serkenteni, hogy hozzájáruljon az európai fák védelméhez, ezért idén a versenyhez kapcsolódóan adománygyűjtésbe is kezdünk. Támogatásával jelképesen mindenki egy-egy fát ölel meg" - idézi a közlemény Michal Vesely-t, a nemzetközi versenyt szervező Környezeti Partnerség Egyesület (EPA) vezetőjét.

Az év európai fája cím idei győztesét március 7-én hirdetik ki, a díjátadó április 20-án lesz a brüsszeli Európai Parlamentben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.