Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Európában egyedülálló kiállítás nyílt Sárospatakon

Európában egyedülálló kiállítás nyílt Sárospatakon

Átadta a Magyar Nemzeti Múzeum a sárospataki vár kertjében I. Rákóczi György feltárt ágyúöntő műhelyét, Sárazsadányban pedig új néprajzi kiállítóhelyet nyitottak, melyet a sárospataki vártól akár hajóval, a Bodrogon is meg lehet közelíteni. A kiállítások a nagyközönség számára augusztus elsejétől látogathatók.

A rendezvényen Balog Zoltán miniszter méltatta Sárospatak kulturális jelentőségét, mint a Bodrog parti Athén”, azaz Magyarország kultúrájának egyik kiemelkedően fontos építőkövét. „A kultúra sokszor erősebb, mint a bástya, amit meg kell védeni, amikor a bástya elesik, az ikes igék, akkor is megmaradnak” - mondta a miniszter a kultúra időtállóságára utalva.

„Sárospatak, mint történelmi hely őrzi a történelmi harcok és viszályok emlékeit, ezért kellett ágyúöntő műhely. Viharos században épült I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye, amikor a magyarság 3 részre szakadt, a szellemi erő és a kultúra ereje akkor úgy tűnt kevés a győzelemhez, így akkor szükség volt az ágyú szavára is. A 21. században harcainkat újra meg kell vívjuk, a tudománnyal a kultúrával és amit gyakran elfelejtünk: a gazdasággal” - tette hozzá a miniszter.

Véleménye szerint a sárazsadányi kiállítás tökéletesen kiegészíti a sárospatakit, hiszen Sárospatakról mindenkinek a nagy emberek jutnak eszükbe- Rákócziak, Lórántffyak, Comenius és más hírességek, várurak-míg Sárazsadányról ami eszünkbe kell, hogy jusson a magyar földműves népnek az alkotó ereje.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Múzeum nem csak egy épület a fővárosban, hiszen a MNM a születését annak köszönheti, hogy minden kisközösség egy konkrét helyen hoz létre valamit, ami az egész nemzet számára fontos, és annak értékeit életét, történelmét szimbolizálja. Örömét fejezte, hogy ki, hogy a MNM vidéki filiáléi által olyan helyszíneket fog össze, amelyek képesek arra, hogy nemcsak a helyi közösség, hanem az egész magyar nemzet kultúráját képviseljék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.