Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 13. 11:16, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal első középdöntője szombaton

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal első középdöntője szombaton

Három énekesnő, két énekes, valamint négy csapat verseng A Dal című válogató és showműsor szombati első középdöntőjében, ahonnan négy produkció jut a február 28-i döntőbe. A győztes képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Bécsben.

Az M1-en és a Duna World csatornán élőben látható első középdöntőben kilenc előadó áll színpadra, közülük négy jut a fináléba, három a zsűri, egy a közönség szavazataival. A középdöntősöknek lehetőségük volt az elődöntőben megismert dalt újrahangszerelni, a látványt átalakítani, több produkció élt is ezzel a lehetőséggel.
Most szombaton versenyez Csemer Boglárka Boggie és Szabó Ádám, akik az idei eddigi legmagasabb pontszámmal, 46-46 ponttal nyerték meg elődöntőiket: előbbi Wars For Nothing, utóbbi Give Me Your Love című dalával.
A Dal mezőnyének elődöntőiből továbbjutott énekesnők közül látható és hallható lesz Antal Timi a Woke Up This Way című dallal, továbbá Tóth Vera, aki a Gyémánt című számot adja elő. Mujahid Zoltán és a Beside You a múlt szombati harmadik elődöntőből került a középdöntőbe a zsűri döntése alapján. Négy együttes lép színpadra az első középdöntőben: a Karmapolistól a The Time Is Now, a Spoontól a Keep Marching On, a Pankastic!-tól a Kicsi a világ, de nagy világ, a New Level Empire-tól pedig a Homelights hangzik el.
Most szombaton is láthat a közönség egy extra produkciót A Dalban. Az Intim Torna Illegált az MR Szimfonikusok kísérik Balogh Sándor vezényletével.
Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Rúzsa Magdi Fonogram- és Artisjus-díjas énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsűritag idén a közönség, a nézők SMS-ben vagy A Dal mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciók elhangzása alatti 3 percben 1-től 10 pontig, ehhez használhatják A Dal 2015 mobilalkalmazást is. A nézői pontszámok átlagát hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján három dal és előadó kerül a döntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának beküldésével.
A Dal 2015 műsorvezetője Tatár Csilla, őt Harsányi Levente segíti, aki a fellépőkkel beszélget a Dal+ helyszínen, ahol az adások után az M2 csatornán folytatódik az élő műsor. A Dal+-ból a nézők kulisszatitkokat tudhatnak meg a fellépőkről és Harsányi Levente a dalválasztó show alatt érkező nézői üzenetekre, kérdésekre is válaszol. A betelefonálók nyerhetnek is.
A szombati első középdöntő kilenc résztvevője közül ketten már szerepeltek A Dal elmúlt három évi sorozatának valamelyikében: a sokoldalú, tangóharmonikásként is fellépő Szabó Ádám 2013-ban nem jutott tovább az elődöntőből, a modern dance stílust játszó New Level Empire tavaly a nyolcas döntőbe került.
A Dal 2015 második középdöntőjét február 21-én szombaton rendezik.
Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenye, A Dal végső szakaszába került 30 dalból a három elődöntőn át összesen 18 jutott a középdöntőkbe, közülük 16 a zsűri voksai, kettő a tévénézők telefonos szavazatai alapján. A február 28-i fináléban elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fővárosban, Bécsben.
A Dal 2015-be 351 dalt neveztek. A 60. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Ausztria, mert tavaly a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like A Phoenix című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.
Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.
A Dal című műsorról minden információt megtalálnak a mediaklikk.hu/dal oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.