Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 04. 08:36, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ezen is múlik a testmagasság?

Ezen is múlik a testmagasság?

A szülők munkanélkülisége és társadalmi helyzete is jelentősen befolyásolja a gyermekek magasságát.

A Tübingeni Egyetem és a brandenburgi egészségügyi hivatal szakértői kutatásuk során brandenburgi gyerekeken keresztül azt vizsgálták, milyen mértékben befolyásolta egy adott régió munkanélküliségi vagy elvándorlási rátája a gyermekek növekedését 1994 és 2006 között. Az eredményekből kiderült, hogy a munkanélküli szülők gyermekei alacsonyabbak, mint az átlag.

A tanulmány az egészségügyi hivatalnak elsős általános iskolások vizsgálatával végzett kutatásából származó adatokon alapul. Ennek során több mint 250 ezer gyermek esetében vizsgálták a testmagasság, a kor és a nem mellett a szülők képzettségére és társadalmi státusára vonatkozó információkat.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a szülők munkanélkülisége negatív befolyással van gyermekeik testmagasságára. A csekély bevétel a tanulmány szerint kevesebbet nyom a latban, mint a pszichológiai stressz, illetve a szülők frusztráltsága. Ezek a tényezők inkább vezetnek a gyerekek elhanyagolásához.

Egy területre jellemző elvándorlási arány is negatív összefüggésben van a gyerekek magasságával. Mivel főként a magasabban képzett társadalmi rétegek vándorolnak el, a kevésbé képzettek maradnak. A képzettebb szülők családjaiban emellett nagyobb súlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra és a gyermekek orvosi ellátására, így ők jobban fejlődnek és magasabbra nőnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott