Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2013. Július 22. 14:46, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Fazekas: a magyar történelem egyik csúcspontja a nándorfehérvári győzelem

Fazekas: a magyar történelem egyik csúcspontja a nándorfehérvári győzelem

Az 1456-os nándorfehérvári győzelem a magyar történelem egyik csúcspontja volt - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter hétfőn nándorfehérvári diadal emléknapján Budapesten.

Fazekas Sándor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott ünnepségen közölte, hogy a magyar királyi haderőt a parasztság, jobbágyság hadba hívása is segítette, s akkor Nándorfehérvárnál (a mai Belgrádnál) és történelmünk során azóta többször is beigazolódott, hogy a nemzet fennmaradása a vidéki Magyarországon múlik, a parasztság nemzetfenntartó ereje.
"Nélkülük elképzelhetetlen volt csatát nyerni és ez így igaz a ma küzdelmeiben is" - szögezte le a tárcavezető.
Fazekas Sándor a déli harangszó után tartott beszédében felidézte, hogy a nándorfehérvári diadal emlékére 557 éve világszerte valamennyi keresztény országban megkondulnak délben a harangok.
Azt mondta, "gondoljunk az önfeláldozó Dugovics Tituszra, aki nem engedte, hogy idegen eszmék, idegen zászlója lobogjon a kereszténység védőbástyáján. Merítsünk erőt a hősök hazaszeretetéből és személyes példánkkal bátran mutassunk irányt mi is az útkereső Európának" - fogalmazott.
A miniszter II. Pius pápa szavaira utalva azt mondta, hogy Magyarország ma is "a kereszténység pajzsa és a nyugati civilizáció védője". Fazekas Sándor szerint a keresztény Európa védelme az ország számára olyan fontos, hogy az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal napját emléknappá nyilvánította. "Ezt az eszmét védi Magyarország alaptörvénye és ezért állunk ki nap, mint nap az európai közéletben" - tette hozzá.
A politikus méltó emlékmű felállítását szorgalmazta nándorfehérvári csata helyszínén.
Hunyadi János serege 1456. július 22-én mért megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tavaly indította el a Hunyadi-járat nevű emléktúrát. A járaton résztvevő hajók délelőtt érkeztek meg a Széchenyi István térre fedélzetükön azzal a mintegy 300 gyerekkel, akinek egy része az Erzsébet-tábor keretében Belgrádban tanulmányi kiránduláson vett részt. Ezt követően a nándorfehérvári diadal hőseinek tiszteletére a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortüzet adtak, majd ünnepi menet indult a Budai Várba.
Az ünnepségen Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora bemutatta "A déli harangszó Magyarországon és a nagyvilágban" című könyvét. A könyv díszpéldányait a Hunyadi-járaton résztvevő gyermekek tanárai vehették át Balatoni Monikától, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárától. Délután a Hadtörténeti Intézetben múzeumpedagógiai foglalkozáson, az Anjou sétányon pedig rendhagyó történelemórán vehetnek részt a gyerekek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 19:47, szerda | Belföld

Egy 17 éves lányt keresnek a Dunában Visegrádnál

Egy 17 éves lányt keres a Dunában a rendőrség. Három testvér fürdőzött a folyóban a visegrádi kompkikötőnél, a 16 éves fiú és a 7 éves húga ki tudott jönni a vízből, de nővérük már nem

2022. Június 29. 18:06, szerda | Belföld

Elhúzódhat a terézvárosi házomlás kártalanítása

Elhúzódhat a terézvárosi házomlás károsultjainak kártalanítása, a következő hónapok legfontosabb feladata a felelősség megállapítása lesz

2022. Június 29. 16:03, szerda | Belföld

Tizenkét évvel ezelőtti fegyveres rablás ügyében emeltek vádat

Egy 2010-es, többmilliós fegyveres rablás ügyében emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

2022. Június 29. 15:03, szerda | Belföld

Nő az önkormányzatok támogatása jövőre

Jövőre 95 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, miután előadást tartott a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén.