Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 13. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fed: kivárásra berendezkedve

Fed: kivárásra berendezkedve

A Fed nyíltpiaci bizottsága a várakozások ellenére sem módosította monetáris politikáját júliusban. Mindazonáltal a közlemény tartalma és a döntés utáni sajtótájékoztatón elhangzottak megerősítették az FOMC „galamb” irányultságát, és biztosították a piacok arról, hogy szükség esetén készek beavatkozni és monetáris eszközökkel támogatni a gazdaságot.

Az irányadó kamat így 0-0,25 százalék között maradt, és a kötvényvásárlási program (Operation Twist) is az előző hónapban módosított feltételeknek megfelelően év végéig folytatódik. A jövőre vonatkozó kamat előrejelzés sem változott, a közlemény szerint a Fed legalább 2014 végéig a jelenlegi ultra alacsony szinten kívánja tartani az irányadó rátát. A piacokon azonban kisebb csalódást okozott, hogy Ben Bernanke elnök semmilyen utalást nem tett az ezeken az intézkedéseken túli esetleges lépésekre; nevezetesen egy újabb mennyiségi lazító körre.

Az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok nem festenek valami rózsás képet a gazdaságról, de összeomlást sem jeleznek. A GDP növekedési üteme a második negyedévben 1,5 százaléka lassult, a belső kereslet dinamikája mérséklődött, a feldolgozóipari kibocsátás immár négy hónapja csökken, miközben a júliusban 8,3 százalékra emelkedő munkanélküliségi ráta jóval magasabb, mint a Fed által kívánatosnak tartott szint. Ezeket a negatív folyamatokat a közlemény is hangsúlyozta; különösképpen a munkaerő piaci tendenciák aggasztották a jegybankárokat.

Az aggodalom azonban még nem olyan mértékű, ami azonnali beavatkozást indukálna – írják a CIB Bank elemzői. Továbbra is úgy tűnik, hogy a Fed tartalékolni kívánja puskaporát, és újabb nem konvencionális intézkedések bevetésére csak az európai válság eszkalálódása, vagy az amerikai gazdasági kilátások bármely más okból történő drasztikus romlása esetén kerül sor. A legfrissebb piaci konszenzus szerint az elemzők 63 százalékos esélyt adnak annak, hogy még év vége előtt bejelentik az újabb mennyiségi lazító programot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.