Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Március 29. 08:10, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Fegyveres támadót tettek ártalmatlanná a Capitoliumnál

Fegyveres támadót tettek ártalmatlanná a Capitoliumnál

Fegyvert rántott egy férfi hétfőn Washingtonban az amerikai törvényhozás látogatóközpontjánál. Az őrség rálőtt a támadóra, megsebesítette és azonnal elfogta - közölte a rendőrség.

A támadón kívül megsebesült egy nő, és az első információk szerint egy őr is, de ez utóbbit később nem erősítették meg, azt viszont igen, hogy nem terrorista akció történt.

A Capitolium rendőrségének vezetője, Matthew Verderosa rövid sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a támadót ismerték a látogatóközpont biztonsági emberei, már többször járt ott, mi több, korábban is voltak vele bajok. A biztonsági szolgálat vezetője ugyanakkor nem nyilatkozott az elkövető személyéről, sem tettének vélhető motívumairól. Mindösszesen annyit közölt: a férfit a washingtoni kórházba szállították, és megoperálták. Ugyancsak kórházban ápolják azt a fiatal nőt, aki a látogatók között várakozott, és miután a biztonsági őr rálőtt a fegyvert rántó támadóra, egy visszacsapódó szilánk megsebesítette.

Matthew Verderosa hangsúlyozta, hogy nem történt több, mint köztörvényes bűncselekmény, a turistákat arra bíztatta, hogy látogassák ismét a Capitolium épületét, teljes a biztonság. Az incidens helyi idő szerint kora délután történt. Alice Kim, a washingtoni városi rendőrség szóvivője már akkor hangsúlyozta, hogy nem terrortámadás történt.

A Capitolium, valamint a Fehér Ház környékét lezárták, a brüsszeli terrormerényletek óta egyébként is alaposan megszigorított biztonsági intézkedéseket tovább szigorították, vagyis több rendőrt vezényeltek ki a mostani a lövöldözés helyszínére is. Rövid időre lezárták a szövetségi Legfelsőbb Bíróság Capitolium mellett lévő épületének kapuit. Délután öt órára már a Capitolium és a Fehér Ház zárlatát is feloldották.

A látogatókat és a környéken sétálókat a lövöldözés után azonnal fedezékbe menekítették, a törvényhozás épületében - a húsvéti ünnep miatt - nem tartózkodtak képviselők és szenátorok.

Bár a Capitolium környékén feltorlódtak az autók és nagy forgalmi dugók nehezítik a forgalmat, az amerikai fővárosban nyugodt a helyzet. A Capitolium rendőrsége viszont folytatja a nyomozást az incidens hátterének teljes felderítésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése