Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2013. December 02. 08:31, hétfő | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Felavatták a kerékpárutat

Felavatták a kerékpárutat

Megtartották a „Tatabánya-Vértesszőlős-Tata településeket összekötő közlekedési célú kerékpárút építése az Által- ér mentén című projekt – KÖZOP-3.2.0-c08-2010-0003” zárórendezvényét.

A zárórendezvényaz érintett települések vezetői, a kormány részéről Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, és a projekt megvalósulásában segítők közös kerékpározásával kezdődött. A közel hétkilométeres kerékpárút, az Által-ér mentén, nemzetközi madárvédelmi területen haladva köti össze a településeket.
Schmidt Csaba Tatabánya polgármestere a nemzeti színű szalag átvágása előtt megköszönte minden résztvevő település és közreműködő munkáját, kitartását, ami szükséges volt ahhoz, hogy megvalósuljon ez a biztonságos kerékpáros közlekedést segítő út. A polgármester a rendezvényen elmondta: ennek a kerékpárútnak a segítségével jobban ki tudjuk használni egymás infrastruktúráját, legyen szó kulturális programok látogatásáról, vásárlásról, vagy munkába járásról a Tatabánya-Vértesszőlős-Tata vonalon. Mindezek mellett, fontos kiemelni, hogy egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedő ez a projekt, hiszen mindamellett, hogy testmozgást végzünk biztonságos úton, emellett kellemes környezetben tehetjük ezt meg, távol az autóktól – tette hozzá Schmidt Csaba, aki szólt a kerékpárút hálózat Vértes és Gerecse vonalán elképzelhető további folytatásról is.

Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár az átadáson elmondta, a 2014-től induló uniós tervezési időszakban harmincmilliárd forint lesz a GINOP pályázati rendszerben kerékpárutak építésére. Ennek egy részét az Eurovelo 6-os, Rajka és Budapest közötti kerékpárút megépítésére fordítják, de a meglévő hálózatok összekapcsolására is jut forrás.
Bencsik János, országgyűlési képviselő is részt vett az ünnepségen, ahol elmondta: a három település között, több sikeres együttműködés megvalósult az elmúlt 15 évben, és ez is bizonyítja, hogy jobban lehet teljesíteni, ha összefogunk. Ebben az időszakban, kialakult a közös gondolkodás kultúrája, amely amellett, hogy előrébb visz bennünket, erősebbé is válunk általa – fogalmazott Bencsik János. A képviselő felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, miszerint nem egy egyszerű utat építettünk, hanem lehetőséget is arra, hogy a kerékpárút mentén lévő szolgáltatások összekapcsolódjanak.
A közel 480 millió forintos beruházáshoz 444 millió forintos pályázati támogatást nyert el a három település önkormányzata és a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége. A kerékpárút megépítését 16 éven át napirenden tartó Horváthy Lóránt, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének elnökeként elmondta: a szövetség kerékjegyek kibocsátásával egymillió forintot gyűjtött a három település lakosaitól, az összegből a természeti értékekre felhívó táblákat és az új nyomvonalra irányító útjelzőket állítottak fel. Az új kerékpáros útvonal önálló vonalvezetésű, kétirányú pályatest, amely az Által-éren egy fahídon vezet át és bekötőággal csatlakozik Vértesszőlős belterületi kerékpárút hálózatához. Az útvonal tatai végpontjában 23 férőhelyes parkolót létesítettek. A kerékpárút kiépítését indokolta, hogy az 1-es főút a három település között erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra. Az út műszaki átalakítása nem volt lehetséges a szűk keresztmetszet miatt és a Bécs-Budapest vasútvonal feletti átjárón az úttesten nincs hely biciklizésre. A balesetveszély ellenére a kerékpáros-forgalom igen jelentős volt, az útvonalon az elmúlt években több biciklis vesztette életét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.