Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2012. Október 01. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: MTI

Félidőben az Oktoberfest, eddig 3,6 millió liter sör fogyott

Félidőben az Oktoberfest, eddig 3,6 millió liter sör fogyott

Egy hét alatt 3,6 millió liter sör fogyott a müncheni Oktoberfesten, a világ legnagyobb népünnepélyén, amely a hét végén ért a félidejéhez.

A folyékony kenyér 16 napos ünnepére a szervezők 6 millió vendéget várnak. Az első nyolc napon 3,6 millióan látogattak el a Terézia-réten felállított sörsátrakba, így akár meg is dőlhet a tavaly felállított 6,9 milliós látogatórekord.
Egy rekordot biztosan regisztrálnak majd a fesztivál végeztével; a sör korsónkénti - vagyis literenkénti - ára az idén csúcsot döntött, 9,50 euró körül mozog a tavalyi 9 euró után.
Az idén eddig egy vendégre egy korsó sör jutott a müncheni városháza vasárnap közölt félidős mérlege szerint, amelyből viszont az is kitűnik, hogy sokan nem álltak meg az első korsónál, hanem jóval többet ittak a kelleténél; összesen 445-en szorultak a bajor vöröskereszt segítségére ittasság miatt, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
A rendbontások száma is emelkedett, a rendőrök 1059 esetben intézkedtek, míg tavaly az első nyolc napon 999 esetben kellett eljárni. Különösen a testi sértések száma nőtt, 25 embert például azért tartóztattak le, mert verekedésre használták az egyliteres üvegkorsót. Christian Ude polgármester szerint azonban a statisztika a müncheni rendőrség éberségét igazolja, hiszen előfordul, hogy egyszerre akkora tömeg sörözik az alig 40 hektáros réten, mint egy nagyváros teljes lakossága, amiből akár jóval több összezördülés is lehetne.
A fesztivált 1810 óta tartják meg. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el a sör müncheni ünnepe, az idei így a 179. Oktoberfest. A rendezvény eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (később I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek részvevőit.
Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek. A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:02, szombat | Életmód

ESET: virtuális emberrablással próbálnak pénzt szerzeni a kiberbűnözők

A mesterséges intelligencia (AI) hangklónozási technológiájával ma már virtuális emberrablást is el tudnak követni az internetes csalók:

2024. Március 02. 11:58, szombat | Életmód

Üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ

Üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ, mivel ezeknek a szülőknek legfőképpen a feltöltődés, a kikapcsolódás lehetősége hiányzik az életükből

2024. Március 01. 15:27, péntek | Életmód

Nébih: 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék nem felelt meg a jelölési előírásoknak

Nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék, probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel i

2024. Március 01. 08:26, péntek | Életmód

Vasárnaptól tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban

Vasárnap kezdődik és jövő vasárnapig tart a Katolikus Karitász nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtése a katolikus templomokban.