Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felmérik a lakosság egészségi állapotát a Dél-Dunántúlon

Felmérik a lakosság egészségi állapotát a Dél-Dunántúlon

Az E-Harmónia életmódprogram keretében ma indul Baranyában és Zalában a lakosság állapotfelmérése. Az 1200 főre tervezett, reprezentatív vizsgálat átfogó képet ad a régióban élők egészségi állapotáról, életmódjáról, táplálkozási szokásairól és fizikai aktivitásáról.

A programot a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara koordinálja, a felmérést dietetikus és gyógytornász szakemberek végzik. Az elkészült állapotfelmérés kiértékelése után oktató szakasszal folytatódik az E-Harmónia program, majd ennek hatását vizsgálva 2015 végén kerül sor a kezdeti mérésben résztvevők kontrollvizsgálatára.

A Pécsi Tudomány Egyetem Egészségtudományi Karának szakemberei elkészítették azt az átfogó kérdőívet, amellyel a régió lakosságának egészségi állapotát mérik fel. Az 1200 főre tervezett, reprezentatív vizsgálat most indul, a lekérdezést, az adatok felvételét és a méréseket dietetikus és gyógytornász szakemberek végzik Zala és Baranya megyében.

Az elkészült kérdőív részét képezik majd a szociodemográfiai kérdések (például a jövedelem vagy az iskolázottság). „Korábbi kutatások szerint különösen az anya iskolai végzettségének van nagy jelentősége, hiszen döntően ők határozzák meg a család, így a gyermekek táplálkozási és életmód szokásait is. Általában a kevesebb tudást biztosító alacsonyabb iskolázottság alacsonyabb szintű egészségkultúrát von maga után, ami a gyerekkori elhízással is összefüggésbe hozható” – világítja meg a kérdéscsoport jelentőségét Prof. Dr. Figler Mária, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánhelyettese, az E-Harmónia program vezetője.

A felmérés a továbbiakban kiterjed a saját egészségi állapottal való elégedettségre és a testalkat szubjektív megítélésére. Érdekes lesz mindezt összevetni az egzakt adatokkal, hisz a vizsgálatban testtömeg-, magasság-, testtömeg index (BMI)- és testzsír-mérés is szerepel, amellyel az elhízottak, túlsúlyosak és alultápláltak arányát lehet majd megmondani.

A kérdőív élelmiszervásárlási blokkja arra keresi a választ, hogy ki, hol vásárol, van-e különbség a hétköznapi és hétvégi beszerzések között, ami azt is meghatározza, hogy mikor, mi kerül az asztalra. Ehhez szorosan kapcsolódik a 72 órás táplálkozási kérdőív, ami arra kérdez rá, hogy ki, hányszor eszik naponta, kivel költi el ezeket az étkezéseket (pl. eszik-e együtt a család, amelynek főként a táplálkozási szokások és sokszor a hibák „átörökítésében” van nagy jelentősége, a megkérdezett milyen gyakran fogyasztja az egyes élelmiszereket, italokat). A 72 órás, azaz a 3 napos táplálkozási naplóból kirajzolódó kép egy hosszabb időszakra is kivetíthető, amelyből jól láthatók a tipikus táplálkozási hibák és egyebek mellett kiszámítható pl. a cukor- vagy a sóbevitel is.

A kérdőív a táplálkozás mellett a fizikai aktivitást is több szempontból vizsgálja. A kutatás eredménye 2014 őszén várható. Erre alapozva kezdődik el az oktató szakasz, amellyel 100 ezer embert szeretnének elérni a térségben. Ezt követően az oktatás hatékonyságának felmérésére megismétlik a kezdeti mérésben résztvevők vizsgálatát.

Az E-Harmónia Program célja, hogy a felméréssel és az oktatással felhívja a figyelmet az energia-egyensúly hosszú távú megőrzésének jelentőségére, amelyet helyes táplálkozással és megfelelő rendszerességgel végzett mozgással lehet elérni. A két éves életmódprogram a Coca-Cola Alapítványtól nyert pályázati pénzből valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.