Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 08. 07:07, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Felpörög a használt motorok piaca

Felpörög a használt motorok piaca

Az elmúlt napok kora tavaszi időjárása máris megpezsdítette a használt motorok piacát: a Használtautó.hu tapasztalatai szerint több mint másfélszeresére nőtt a motorhirdetések nézettsége az elmúlt hetekhez képest.

A szezonális piacon a márciustól júniusig tartó időszakban cserél gazdát a legtöbb kétkerekű.

A gazdát cserélő, rendszámmal rendelkező használt motorok 62 százaléka három márka, a Suzuki, a Honda és a Yamaha egyikének képviselője. A tavalyi év jelentős élénkülést hozott ennek a szegmensnek: 21 százalékkal több adás-vétel zajlott le, mint 2010-ben.

„A motorosok figyelme tavaly a jelek szerint a használt motorok felé fordult: miközben az új járművek piacán tavaly további 15 százalékos visszaesés következett be, több mint ötödével nőtt a rendszámos használt kétkerekűek adás-vétele, meghaladva a 27 ezres darabszámot – összegzi a tavalyi év adatait Fodor László, a szakportál értékesítési vezetője. – Ez egyben az állomány öregedését is jelzi: az eladott használt motorok majdnem 40 százalékát már több mint tíz éve helyezték először forgalomba.”2011-ben a hazai és behozott használt motorok adásvétele tette ki az összes hatóságilag regisztrált adás-vétel 93 százalékát, miközben a forgalomba helyezett új motorok száma 2000 darab alatt maradt.

„Talán a szezonalitásnak is köszönhető, hogy az online használtautó-hirdetésekkel ellentétben a használt motorokat hirdető portálokra még nem mindenütt jellemző a hirdetések állandó frissítése – mutat rá a terület egyik sajátosságára Fodor László. – További érdekes eltéréseket tapasztalhatak a keresési feltételek megadásában. Míg a személygépkocsi-hirdetéseknél a legfőbb keresési szempont a (gyártmány és modell megadását követően) az évjárat, az üzemanyag fajtája és a vételár, addig a motorkerékpárok keresésénél a hengerűrtartalom és a kivitel szerint válogatnak a vevők. A vételár megadása csak a nyolcadik leggyakoribb keresési szempont ebben a körben.”

A motoros hirdetések roppant széles palettája egyaránt magában foglalja az egyedi építésű, akár a 8-10 millió forintot is meghaladó értékű motorokat (itt a Harley-Davidson és a BMW márkákkal találkoznak a leggyakrabban), illetve az akár 10-20 ezer forintért elvihető, legtöbbször még a KGST időszakából származó, működőképes, de legtöbbször némi felújításra szoruló járgányokat. (Itt különösen a Riga, a Babetta, a Simson, a Romet Komar, a Jawa és az MZ név fordul elő gyakran.)

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.