Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 22. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Feltámad a makói hagyma

Feltámad a makói hagyma

Makói Hagyma Programot dolgoz a termelők bevonásával a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy újraéleszthessék az elmúlt évtizedekben válságba került, nagy hagyományokkal rendelkező, makói hagyma termesztését.

A valaha hatalmas területen fellelhető makói vöröshagymát ma már csak 150 hektáron termesztik.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már a szeptemberi Nemzetközi Hagymafesztiválon kijelentette, hogy az Európai Unióban földrajzi eredetvédelemmel is rendelkező makói hagymának van jövője. A tárca minden segítséget megad a megfelelő fajták kiválasztásához, a nemesítéshez, a termények piacra juttatásához, a marketinghez és a kertészeti kultúrát támogató pályázatokkal anyagi forrást is biztosít a termelőknek. Ennek érdekében készül a Makói Hagyma Program, amely magában foglalja a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) génbankjában őrzött makói nemesítésű fajták kipróbálását, fejlesztését, a makói hagyma marketingjét és a termelői összefogás ösztönzését.

A térség országgyűlés képviselője Mágori Józsefné makói hagymatermesztők kíséretében ellátogatott Tápiószelére, ahol a NÖDIK igazgatója Holly László bemutatta a génbankban őrzött tételeket, és beszámolt az intézetben folyó kísérletekről. A NÖDIK munkatársai makói származású magmintákat adtak át a gazdáknak, akik az intézet szakmai segítségével a makói termőterületen végeznek majd összehasonlító kísérletet. A cél az, hogy a kiváló minőség megtartása mellett már rövidtávon is versenyképesebb, nagyobb ellenálló képességű és magasabb termésátlagot produkáló fajtát találjanak.

Itt az utolsó pillanat, hogy a hagymatermesztést felélesszük – fogalmazott Mágori Józsefné. Még élnek azok a gazdák, akik egész életükben e növény termesztésével foglalkoztak, és át tudják adni a megszerzett tudást, a tapasztalatot a fiatalabb nemzedékeknek. A képviselő asszony fontosnak tartja a termelők összefogását. Kezdeményezésére hamarosan Makói Hagymaszövetkezet alakul, az erről szóló szándéknyilatkozatot az érintett termelők már aláírták. Mágori Józsefné hangsúlyozta, hogy a hagymatermesztés fellendülésével volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.

A vidékfejlesztési tárca által kidolgozott Makói Hagyma Program – összhangban a Nemzeti Vidékstratégiával – alapvető célja a termelés fellendítése mellett a genetikai erőforrások megőrzése, fejlesztése és köztermesztésben történő felhasználása.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.