Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Augusztus 22. 10:12, péntek | Helyi

Felújított bányászati emlékhelyek

Felújított bányászati emlékhelyek

Önkormányzatunk a város intézményeivel, a civil szervezetekkel összefogva kiemelt figyelmet fordít bányászati emlékeink megőrzésére

Ennek a folyamatos munkának részeként most a négy lejtakna bejáróját újítottuk fel – mondta el Schmidt Csaba a Szent István (XIV.) aknánál.
A polgármester a helyszínen ismertette, hogy még további három aknabejáró szépült meg, így a X. számú, a Vida Jenőről (XI.) és a Rehling Konrádról (XII.) elnevezett. A munkálatok során felújították a falakat, az emléktáblákat, parkosították a környezetet. Schmidt Csaba hangsúlyozta, hogy az épített környezet értékeinek megőrzésével lehet hozzájárulni a múlt megőrzéséhez, többek között azért, mert a bányászat révén lett Tatabánya az a város, ahol mindig tovább építhető a jövő. Emlékeztetett arra, hogy a tatai medence bányái 1942-ben adták a legtöbb szenet, 2,6 millió tonna évi termeléssel, amit csak a hatvanas években értek el újra, akkor már a Tatabányai Szénbányák Vállalat égisze alatt, ekkor 16 függőakna és 11 lejtakna üzemelt a településen, mintegy 30 km volt a függőpályák és 125 km a bányavasút hossza. A polgármester utalt arra, hogy a napokban elkezdődött Óvárosban az az 1,3 milliárdos városfejlesztési projekt, amely a hagyományok és a megújulás jegyében, egyfelől megőrzi a bányászathoz kapcsolódó építészeti értékeket, másfelől modern és élhető városrészt teremt az itt élő embereknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.