Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 18. 14:01, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Fizetni kell egyes bölcsődékben

Fizetni kell egyes bölcsődékben

Több fővárosi kerületben még nem döntötték el, hogy kell-e majd fizetni a bölcsődei gondozásért.

Több nagyvárosban, így Érden, Zalaegerszegen és Szolnokon már bevezették a gondozási díjat a városi fenntartású bölcsődékben. Az Inforádió összefoglalója.

Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek része volt a gyermekvédelmi törvények módosítása is. A szabályozás lehetővé tette, hogy az étkezésért fizetendő díjon felül a fenntartó döntésétől függően a bölcsődei gondozásért is külön személyi térítési díjat állapítsanak meg.

Zalaegerszegen januártól, Szolnokon pedig februártól már kérnek gondozási díjat a városi bölcsődékben, az előbbi településen napi 240 forintot, az utóbbin 236 forintot.

Gödöllőn is fizetni kell, az önkormányzat három bölcsődét tart fenn - mondta Gémesi György polgármester. Hozzátette: ha ingyenes maradt volna az ellátás, akkor vándorlás indulhatott volna el a települések között, és előfordulhatott volna, hogy a helyi lakosoknak nem tudnak biztosítani férőhelyet. A bevétel a működési körülményeket javítja - emelte ki.

Legfeljebb havi tízezer forintos gondozási díjat kell majd fizetniük szeptembertől az érdi bölcsődések szüleinek, mert a megyei jogú város önkormányzata nem tudja tovább finanszírozni a két gyermekintézményt - mondta a település alpolgármestere, Segesdi János.

Várhatóan nem kell majd fizetni a bölcsődei szolgáltatásokért Kispesten - mondta a polgármester. Gajda Péter közölte: biztosítani tudják az öt intézmény működését.

A III. kerületben még nem döntöttek arról, hogy kell e majd fizetni a bölcsődei szolgáltatásokért a szülőknek. Gallóné Nagy Judit, a polgármesteri hivatal szociális szolgálatának főosztályvezetője szerint kezdeményezik a képviselő testületi ülésen, hogy jelképes összeggel támogassák a szülők a bölcsődéket.

Az InfoRádió megkeresésére az V. kerületben az közölték, hogy nem kérnek pénzt a bölcsődei szolgáltatásokért, a XI. kerületben pedig csak március közepén döntenek a kérdésről, de úgy tudjuk, hogy kezdeményezik a bölcsődei díjak bevezetését.

Megkerestük a II. kerületi önkormányzat szóvivőjét is. Balaton Balázs elmondta, hogy még nem döntöttek a kérdésről, még vizsgálják ennek lehetőségét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.