Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2020. Augusztus 17. 15:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Földközi-tengeri földgázmezők - Az uniós diplomácia vezetője a kutatófúrások azonnali leállítására szólította fel Törökország

Földközi-tengeri földgázmezők - Az uniós diplomácia vezetője a kutatófúrások azonnali leállítására szólította fel Törökország

Brüsszel, 2020. augusztus 16., vasárnap (MTI)

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Földközi-tenger keleti medencéjében végzett, földgáz utáni kutatások azonnali leállítására, valamint a párbeszéd folytatására szólította fel Törökországot.

Borrell vasárnap kiadott közleményében kijelentette: a kutatófúrások folytatása további feszültséget kelt és bizonytalanságot okoz a Földközi-tenger keleti medencéjében.
Kiemelte, hogy a tevékenység aláássa az érintett felek között megkezdett párbeszéd sikerét, valamint akadályozza a helyzet elmérgesedésének megakadályozására irányuló erőfeszítést, márpedig az az egyetlen út a stabilitás és a tartós megoldások felé.
Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken jelentette be, hogy országa újrakezdi a földgáz utáni török kutatásokat a Földközi-tenger keleti övezetében, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá. Törökország a múlt héten még arról tájékoztatott, hogy felfüggeszti a kutatásokat, amíg be nem fejeződnek a tárgyalások Athénnel. A feltárások Görögország szerint görög felségvizeken zajlanak.
Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.
A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.